Macron nu-și mai ascunde ura față de nevaccinați: Nu sunt cetățeni, nu vor putea merge nicăieri. Vreau să îi enervez la maxim

by | 5 Jan 2022 | Politică

Emmanuel Macron și-a arătat disprețul și ura  împotriva celor cinci milioane de oameni din Franța încă nevaccinați împotriva coronavirusului, jurând că îi va “enerva” ca parte a strategiei guvernului său.

Macron a declarat pentru Le Parisien că a decis să acționeze împotriva celor nevaccinați, “limitându-le pe cât posibil accesul la activitatea din viața socială”, scrie Euronews.

“Cei nevaccinati, chiar vreau să-i enervez. Și așa vom continua, până la capăt. Asta e strategia”, a spus șeful statului. „Când libertatea mea ajunge să amenințe pe cea a altor oameni, devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este cetățean”.

Limbajul președintelui este privit ca o inversare a unui comentariu al unuia dintre predecesorii săi, Georges Pompidou, care a spus că este timpul să „nu mai enerveze poporul francez” în 1966, când era prim-ministru.

„Nu îi voi pune în închisoare, nu îi voi vaccina forțat”, a continuat Macron. „De aceea trebuie să le spui: din 15 ianuarie nu mai poți merge la restaurant, nu mai poți merge la un pahar, nu mai poți merge la o cafea, nu mai poți merge la teatru, poți nu mai merge la cinema”, a spus președintele.

Comentariile au provoacat indignare

Parlamentul francez dezbate transformarea actualului “permis de sănătate” într-un “permis de vaccin” care să împiedice persoanele nevaccinate să acceseze anumite spații publice, chiar și cu un test negativ.

Izbucnirea lui Emmanuel Macron a provocat mai multe scene zbuciumate în Adunarea Națională marți seară, a doua zi după ce parlamentarii au refuzat să examineze proiectul de lege într-o mustrare surprinzătoare adresată guvernului.

În timp ce politicienii de opoziție s-au aliniat pentru a ataca ceea ce ei au considerat că sunt “nedemne” și “insultatoare” remarci ale lui Macron, sesiunea a fost suspendată chiar înainte de ora 2 dimineața. “Condițiile pentru un loc de muncă senin nu sunt adunate”, a spus președintele de sesiune. Dezbaterea urmează să fie reluată miercuri după-amiază.

Declarațiile președintelui au adus condamnarea imediată din partea rivalilor politici, inclusiv a potențialilor oponenți la viitoarele alegeri. Candidații de dreapta Eric Zemmour și Marine Le Pen s-au adresat amândoi pe Twitter pentru a-l critica pe Macron, Le Pen acuzându-l că “persista în diviziune” și că caută “tranformarea cetățenilor nevaccinați în clasă inferioară ”.

Candidatul la președinție pentru Partidul Republicanilor (tot de dreapta), Valérie Pécresse, a continuat miercuri, spunând că a fost „ jignită” de comentariile lui Macron. „Nu este de competența președintelui Republicii să separe francezii buni de cei răi”, a spus ea.

Dar să vedem dacă isteria și nesimțirea lui micron au o bază în cifre:

– vaccinații complet sunt circa 90% peste 12 ani, 92% cu cel putin 1 zoza. Vaccinarea copiilor sub 12 ani a început de 2 săptămâni. Cei mai mulți nevaccinați sun tocmai copii, conform graficului de mai jos. Deci obiectul urii lui micron îl reprezintă copiii.

– rata de spitalizare este la jumătate față de valurile precedente. Ponderea activităților medicale covid fiind în jur de 20% din total:

– decesele sunt de până la 3 ori mai puține decăt in maximul valului din aprilie 2020 și de 2 ori mai puține decât în valul Delta:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading