Emmanuel Macron și-a arătat disprețul și ura  împotriva celor cinci milioane de oameni din Franța încă nevaccinați împotriva coronavirusului, jurând că îi va “enerva” ca parte a strategiei guvernului său.

Macron a declarat pentru Le Parisien că a decis să acționeze împotriva celor nevaccinați, “limitându-le pe cât posibil accesul la activitatea din viața socială”, scrie Euronews.

“Cei nevaccinati, chiar vreau să-i enervez. Și așa vom continua, până la capăt. Asta e strategia”, a spus șeful statului. „Când libertatea mea ajunge să amenințe pe cea a altor oameni, devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este cetățean”.


Limbajul președintelui este privit ca o inversare a unui comentariu al unuia dintre predecesorii săi, Georges Pompidou, care a spus că este timpul să „nu mai enerveze poporul francez” în 1966, când era prim-ministru.

„Nu îi voi pune în închisoare, nu îi voi vaccina forțat”, a continuat Macron. „De aceea trebuie să le spui: din 15 ianuarie nu mai poți merge la restaurant, nu mai poți merge la un pahar, nu mai poți merge la o cafea, nu mai poți merge la teatru, poți nu mai merge la cinema”, a spus președintele.

Comentariile au provoacat indignare

Parlamentul francez dezbate transformarea actualului “permis de sănătate” într-un “permis de vaccin” care să împiedice persoanele nevaccinate să acceseze anumite spații publice, chiar și cu un test negativ.

Izbucnirea lui Emmanuel Macron a provocat mai multe scene zbuciumate în Adunarea Națională marți seară, a doua zi după ce parlamentarii au refuzat să examineze proiectul de lege într-o mustrare surprinzătoare adresată guvernului.

În timp ce politicienii de opoziție s-au aliniat pentru a ataca ceea ce ei au considerat că sunt “nedemne” și “insultatoare” remarci ale lui Macron, sesiunea a fost suspendată chiar înainte de ora 2 dimineața. “Condițiile pentru un loc de muncă senin nu sunt adunate”, a spus președintele de sesiune. Dezbaterea urmează să fie reluată miercuri după-amiază.

Declarațiile președintelui au adus condamnarea imediată din partea rivalilor politici, inclusiv a potențialilor oponenți la viitoarele alegeri. Candidații de dreapta Eric Zemmour și Marine Le Pen s-au adresat amândoi pe Twitter pentru a-l critica pe Macron, Le Pen acuzându-l că “persista în diviziune” și că caută “tranformarea cetățenilor nevaccinați în clasă inferioară ”.

Candidatul la președinție pentru Partidul Republicanilor (tot de dreapta), Valérie Pécresse, a continuat miercuri, spunând că a fost „ jignită” de comentariile lui Macron. „Nu este de competența președintelui Republicii să separe francezii buni de cei răi”, a spus ea.

Dar să vedem dacă isteria și nesimțirea lui micron au o bază în cifre:

– vaccinații complet sunt circa 90% peste 12 ani, 92% cu cel putin 1 zoza. Vaccinarea copiilor sub 12 ani a început de 2 săptămâni. Cei mai mulți nevaccinați sun tocmai copii, conform graficului de mai jos. Deci obiectul urii lui micron îl reprezintă copiii.

– rata de spitalizare este la jumătate față de valurile precedente. Ponderea activităților medicale covid fiind în jur de 20% din total:

– decesele sunt de până la 3 ori mai puține decăt in maximul valului din aprilie 2020 și de 2 ori mai puține decât în valul Delta: