Mai multe țări europene cer reformarea pieței de energie pentru reducerea prețului la energie electrică

by | 30 Aug 2022 | Politică

Guvernul german se alătură mai multor țări europene care cer decuplarea piețelor de gaz și energie electrică ca o modalitate de a reduce creșterea prețurilor la energie electrică în Europa.

Vineri, prețurile în Germania au urcat la 1 euro pe kilowatt-oră, în timp ce în Franța, prețurile la energie electrică pentru anul următor au crescut la 1.130 euro pe megawat-oră, potrivit datelor de la Bursa Europeană de Energie. Pentru a rezolva acest lucru, guvernul german dorește să decupleze piețele de gaz și de electricitate.

„Pot confirma că ministerul lucrează la o reformă fundamentală și la o soluție pentru a reduce creșterea prețurilor cu amănuntul pentru consumatorii de energie electrică”, a declarat vineri (26 august) pentru EURACTIV un purtător de cuvânt al Ministerului German al Economiei și Climei.

Prețurile energiei electrice în UE sunt determinate de capacitatea de producție „marginală” disponibilă de la centralele pe gaz, care poate fi activată în scurt timp pentru a satisface cererea de vârf. Pe măsură ce prețurile gazelor au crescut în urma războiului din Ucraina, acest lucru a împins și prețul energiei electrice.

Cu toate acestea, prețul energiei electrice din surse regenerabile a rămas scăzut, a adăugat purtătorul de cuvânt, făcând ecou remarcilor făcute anul trecut de Spania, Franța și alte țări UE, care au cerut decuplarea piețelor de gaz și electricitate.

„Scopul este ca consumatorii, precum și industria să beneficieze mai mult de pe facturile lor de electricitate de pe urma faptului că energiile regenerabile produc atât de ieftin”, a explicat purtătorul de cuvânt al Germaniei. Pentru a finanța acest lucru, Berlinul vrea să „abordeze” profiturile extraordinare pe care companiile de electricitate le-au obținut din creșterea prețurilor la energie similar PSD de taxare a profiturilor suplimentare din piața de energie.

Aceste apeluri au fost susținute și de ministrul belgian al energiei, Tinne Van der Straeten care confirmă că nu mai există nicio legătură între costul de producție și prețul de vânzare al energiei și că sistemul european de formare a prețurilor la energie electrică trebuie revizuit.

Și în Austria, cancelarul Karl Nehammer a cerut decuplarea prețurilor la gaz și electricitate după o ședință de urgență a cabinetului de duminică. Guvernul austriac solicită decuplarea gazului de prețul energiei electrice, argumentând că modul în care funcționează piața energiei electrice din UE înseamnă că prețurile continuă să crească din cauza costurilor record ale gazului.

Cehia, care deține președinția rotativă a UE, va convoca o reuniune urgentă a miniștrilor energiei „pentru a discuta măsuri specifice de urgență pentru a aborda situația energetică”, a anunțat vineri prim-ministrul țării.

Franța și Spania au fost primele care au cerut o revizuire radicală a sistemului actual de prețuri marginale pentru energie electrică, Madridul solicitând „soluții structurale” la nivel european pentru decuplarea piețelor de gaz și electricitate. Aceștia au fost susținuți de liderii Italiei, Portugaliei și Greciei, care au îndemnat executivul UE să abordeze „efectul de contagiune” al prețurilor mari la gaze pe piețele de energie electrică.

În iulie, guvernul elen a sugerat să împartă piața de energie electrică a UE în două, cu o piață pentru generarea energiei pe bază de combustibili fosili și o piață separată pentru sursele regenerabile.

Propunerea Atenei a fost primită pozitiv de Italia, Cipru și Franța, dar a fost întămpinată cu scepticism de Danemarca și Luxemburg, care au apărat structura actuală a pieței.

Comisia Europeană a recunoscut necesitatea reformei, spunând că sistemul actual de piață „nu mai funcționează”.

România în acest context grav nu are nicio părere, premierul Ciucă nefiind preocupat de criza energetică.

Etichete: criza energetica | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading