Marcel Ciolacu anunță schimbări pentru ținerea sub control a prețurilor medicamentelor

by | 11 Apr 2022 | Politică

În cadrul Conferinței Naționale „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente” președintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor a susținut un discurs joi, 07 aprilie 2022. Marcel Ciolacu a declarat că în Parlament a fost început demersul de a schimba taxa clawback, adăugând că este în interesul tuturor ca preţul final să fie ţinut sub control, mai ales la medicamentele generice.

„E prima oară când m-am întâlnit și am avut discuții cu producătorii români de medicamente generice. Știu că împreună cu colegii mei din Parlament am început acest demers de a schimba taxa clawback, cineva explicându-mi că este ca și când am merge la restaurant împreună, cineva mănâncă icre negre, tu mănânci mici cu bere, când vine nota de plată trebuie să o plătiți jumi-juma! De aici am încercat să intrăm, când eram vicepremier, pe urmă am intrat în detaliu și noi am considerat că s-a ajuns totuși la un echilibru.

Fără doar și poate, cred că și interesul nostru, și al Ministerului Sănătății este să încercăm să ținem sub control prețul final mai ales la medicamentele mai ieftine, la medicamentele generice. Totul este perfectibil, categoric. Un pas foarte mare s-a făcut. Niciodată nu este suficient pentru a echilibra piața, dar trebuie găsit cumva, mai ales că ne adresăm unor categorii sociale mai vulnerabile, care nu-și permit medicamente inovative, mai scumpe, și atunci împreună va trebui să ne așezăm la masă și printr-un efort comun, atât de la producător, cât și pe lanțul de distribuție, să încercăm să ținem sub control atât efortul Casei de Sănătate, cât și prețul la medicamente, pentru ca efortul bugetar până la urmă, impactul bugetar negativ, normal, în momentul în care reduci din taxe, să se vadă cumva în bugetul Casei de Sănătate cu cheltuiala de compensare a acestor medicamente. Astfel, am reuși cumva să închidem tot circuitul, cu efecte benefice atât pentru dumneavoastră, cât și pentru consumatori.

Aceasta este abordarea corectă. Nu vă ascund că eu aș fi dorit să introduc această taxă clawback, ea e „gheară”, în momentul în care scapă lucrurile de sub control, intervine statul – nu e inventată de noi – în momentele de criză, eu aș fi introdus această taxă la energie și cred că ar fi fost mult mai eficientă și s-ar fi calmat piața, astfel încât n-am fi avut aceste măriri la producător și pe urmă, mergând pe tot lanțul, plata finală fiind întotdeauna la consumatorul final. Sunt ferm convins că ne putem reașeza la masă, împreună și cu Casa de Sănătate, și cu Ministerul de Finanțe de această dată, pentru că aceste crize suprapuse pun o presiune majoră asupra bugetului”, a spus președintele PSD.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading