Marcel Ciolacu cere desecretizarea PNRR. Cum răspunde ministrul de resort

by | 18 Oct 2022 | Politică

Marcel Ciolacu cere guvernului să facă publice documentele Planului național de redresare (PNRR) întocmit și depus de USR și să se înființeze o comisie de anchetă pentru a scoate la lumină toate detaliile cuprinse în plan.

Președintele Partidului Social Democrat (PSD) și al Camerei Reprezentanților a transmis în declarația sa din Parlament de luni că niciun stat european nu a „secretizat” planul de redresare înaintat Comisiei Europene, relatează Agerpres.

„Eu o să îmi permit, până să cer în coaliţie, să cer Guvernului să desecretizeze absolut toate documentele din PNRR şi o să am o discuţie cu liderii de grup, pentru că este oportun să avem o Comisie de anchetă şi, în sfârşit, şi prin intermediul acestei Comisii, toată lumea şi toţi românii şi toţi cei interesaţi să ştim odată pentru totdeauna ce conţine PNRR, pentru că nici în acest moment nu ştim ce este acolo”, a afirmat Marcel Ciolacu la Parlament.

Jurnaliştii l-au întrebat dacă îl va însoţi pe premierul Nicolae Ciucă la Bruxelles pentru negocierile privind planul de redresare. Preşedintele PSD a spus că Marcel Boloş, ministrul responsabil cu fondurile UE, va negocia mai întâi cu comisarul competent şi alţi oficiali. „După aceea, ori vom merge acolo împreună cu premierul, ori separat, fiecare la propriile familii europene”, a răspuns el.

Boloș a fost solicitat de presă să comenteze declarația președintelui PSD Marcel Ciolacu de a solicita guvernului „desecretizarea tuturor documentelor aparținând PNRR”, argumentând că ar fi oportun să se înființeze o comisie parlamentară de anchetă pentru ca toată lumea „știe ce este inclus în acest plan”.

„Planul național de redresare poate fi găsit pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Președintele Ciolacu s-a referit la criptarea corespondenței dintre minister și ministerele de resort. El a spus că va cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă”, a declarat Boloş.

El a adăugat că Parlamentul sau Guvernul trebuie să trimită o cerere către minister pentru a debloca secretizarea, iar ministerul va da curs solicitării. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că după părerea sa documentele ar trebui să fie publice.

Cristian Ghinea, coordonatorul de politici publice al USR, a declarat, marți, că PNRR și toate documentele sale suplimentare pot fi găsite pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

După cum a subliniat el, planul de redresare este accesibil oricui, doar comentariile Comisiei Europene nu sunt publice, deoarece după ce unele dintre acestea au fost scurse în presă, CE a decis să nu le mai trimită.

Acest lucru a îngreunat procesul de negociere, iar pentru a-l grăbi s-a stabilit „traseul” documentelor legate de comentariile care ajung la miniștri și la membrii echipei ministeriale care lucrează la PNRR.

Etichete: Marcel Ciolacu | PNRR

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading