Miniștrii UE atacă planurile de extindere a tarifării carbonului la încălzire, transport

by | 20 Jul 2021 | Politică

Miniștrii UE din domeniul mediului și-au exprimat „destul de multe rezerve” cu privire la planurile Comisiei Europene de a institui un al doilea sistem de comercializare a cotelor de emisii pentru transportul rutier și clădiri la prima lor ședință de când Bruxelles a depus propunerea săptămâna trecută.

Propunerea de a lansa un al doilea sistem de comercializare a emisiilor pentru combustibilii de încălzire și transport a fost anunțată ca parte a unei revizuiri mai ample a legislației UE privind clima, prezentată de Comisia Europeană miercuri (14 iulie).

Dar ideea a fost întâmpinată cu critici grele din partea celor 27 de miniștri ai mediului din UE, care se întâlneau pentru prima dată de când Bruxelles-ul și-a prezentat planurile sale controversate.

„În ceea ce privește înființarea unui sistem ETS special pentru transporturi și clădiri, s-au exprimat destul de multe rezerve”, a declarat Andrej Vizjak, ministrul mediului și amenajării teritoriului din Slovenia, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

Înainte de publicarea pachetului, subsecretarul de stat polonez pentru climă și mediu, Adam Guibourgé-Czetwertynski, a avertizat că Comisia pare „să facă alegerea impozitării gospodăriilor mai sărace”.

„Cred că din punct de vedere politic, aceasta este o greșeală și ar trebui mai degrabă să căutăm alte opțiuni pentru a ne atinge obiectivele care ar fi mai eficiente în ceea ce privește reducerile pe care le-ar putea genera și mai puțin problematice din punct de vedere social”.

Între timp, ministrul energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a criticat ideea în ziua lansării pachetului.

Franța și-a exprimat, de asemenea, „rezervele” cu privire la plan, spunând că riscă să lovească gospodăriile sărace și întreprinderile mici cu costuri mai mari de combustibil. Europarlamentarul francez Pascal Canfin a avertizat chiar despre o posibilă repetare a mișcării de protest „Vestă galbenă”, care a străbătut Franța în 2018, spunând că este vorba de „sinucidere politică”.

Cu toate acestea, Țarul Green Deal al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat împotriva folosirii „Vestelor galbene” ca scuză pentru a întârzia deciziile dure privind reducerea emisiilor în clădiri și transporturi.

„Toată lumea îmi vorbește despre mișcarea Veste Galbene. Există întotdeauna riscul ca populația să respingă această propunere ”, a recunoscut el,„ dar nu ar trebui să folosim argumentul Vestelor Galbene, deoarece este uneori folosit de cei care au interese foarte specifice de apărat ”.

Etichete: Green Deal

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading