Președintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărire penală a fostului ministru al Energiei în Guvernul Cioloș, Victor Vlad Grigorescu. Acesta este acuzat de procurori de fals în declarații în formă continuată.

Despre Victor Grigorescu

Victor Grigorescu (45 ani) a venit, în noiembrie 2015, în Guvernul Cioloș ca Ministru al Energiei, făcând parte la vremea respectivă din Consiliul de Administratie al Electrica, functie pe care o ocupa de circa un an. În perioada 2007-2011, a ocupat poziția de secretar II în cadrul reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, sectia comercială, cu responsabilitati în domeniul politicii comerciale comune a UE.


De asemenea, a fost expert in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, în perioada de mandat a fostului ministru Codruț Seres. Pâna să ajungă consilier al fostului ministru Răzvan Nicolescu, timp de doi ani a fost director la AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice. Din aceasta postura a consiliat clienti din domeniul privat abordând, între altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH, se arata in CV-ul său.

Agenția Națională de Integritate verifica în 2016 declarația de avere a ministrului.

Ministrul a obtinut sume importante de bani din cedarea folosintei unui bun mobil valoros, catre un offshore din insulele britanice Turks & Caicos. Problema nu este ca a incasat cel putin 791.500 lei din cedarea in doua randuri a acelui bun catre un offshore, ci faptul ca obiectul valoros nu este trecut in nicio rubrica din declaratiile de avere.

Ministrul Energiei susține că este vorba de site-ul monitoreu.com care i-a adus venituri de circa 792.000 de lei, adică 66.000 de lei pe lună, doar din închirierea sa către un offshore. Dar site-ul nu era prea funcțional, având doar câteva vizite. Era de fapt un agregator de știri din variante oficiale de la Parlamentul European și Comisia Europeană.

El și-a modificat de mai multe ori declarația de avere dar în mod neconcludent, evitând sa scrie exact ce bunuri a folosit pentru obținerea acestor venituri, informațiile fiind obținute cu ajutorul presei.