Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că aliații occidentali duc un război împotriva Rusiei. Comentariile au venit în timpul unei dezbateri la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pe fondul discuțiilor privind trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina.

În timp ce cuvintele lui Baerbock au fost în mare măsură ignorate în mass-media, o serie de experți au remarcat cu îngrijorare că comentariile ministrului german de externe pot suna ca o declarație de război.

Alți oficiali germani au încercat să sublinieze că țara lor nu este parte la conflict, temându-se de o escaladare incontrolabilă.


Contrazicând această poziție oficială, Baerbock a spus: „… Prin urmare, am spus deja în ultimele zile – da, trebuie să facem mai mult pentru a apăra Ucraina. Da, trebuie să facem mai mult in legatură cu tancurile.”… „Dar partea cea mai importantă și crucială este că o facem împreună, nu să arătăm cu degetul, pentru că ducem un război împotriva Rusiei și nu unul împotriva celuilalt”.

Interesant este că atât cancelarul Olaf Scholz, cât și fostul său ministru al apărării, care a demisionat recent, Christine Lambrecht, au fost văzuți ca fiind slabi în ceea ce privește înarmarea Ucrainei – declarând în mod repetat că nu au dorința de a fi atrași mai adânc în război.