În august, toți directorii din toate școlile vor fi numiți de inspectorii actuali, majoritatea membri PNL.

Klaus Iohannis, a făcut o mișcare cheie. Astfel, legea care prevedea ca Directorii interimari să nu mai fie numiți de Inspectorii școlari județeni, ci de consiliul de administrație al școlii, a fost retrimisă Parlamentului de președinte.

Astfel datorită acestei mișcări a Președintelui Klaus Iohannis, PNL ar putea avea 9.771 de directori de școli, în august.


„Haideți să nu ne mai ascundem, să spunem adevărul: fiecare își dorește să aibă în partidul lui un director de școală, mai ales într-o comună, unde directorul de școală dă tonul, este adevărat”, a declarat senatorul Virgil Guran, liderul grupului PNL din camera superioară a Parlamentului, cameră decisivă pentru legile care vizează Educația.

Discursul liderului de grup de la Senat, senator PNL de Dâmbovița, justifică întreg demersul prezidențialo-liberal care a urmat. În primul rând, șeful senatorilor liberali spunea că au încercat să îi schimbe pe directorii de școli, lucru care i se pare firesc și pe care l-a argumentat astfel: „suntem noi acum”. Surprins constată că „n-am reușit să-i schimbăm”, „sunt cam aceiași”.

„Noi, vă spun cu certitudine, n-am fost în stare – că suntem noi acum –, sunt cam aceeași, deci n-am reușit să-i schimbăm”, spune Guran.

Avertismentul liderului PNL este următorul: „o să dați vreo 1.600 de primării, unde sunt probabil 7.000 de școli sau câte or fi, o să dați posibilitatea primarilor PSD să aibă majoritatea directorilor de școli”.

„Dar, revenind la problema legislației, dacă vă uitați în legislație, o să vă dați seama că puterea o s-o aibă consiliul de administrație. Consiliul de administrație – acolo legea o face primarul din acea localitate. Deci, stimați colegi, mai ales cei care aveți puțini primari – că, într-un fel, să vă spun ceva: PNL-ul are totuși vreo 1.300 de primari, deci nu stăm așa rău –, cei care aveți puțini primari, cu alte cuvinte, prin această lege, votând-o, o să dați vreo 1.600 de primării, unde sunt probabil 7.000 de școli sau câte or fi, o să dați posibilitatea primarilor PSD să aibă majoritatea directorilor de școli. Haideți să nu ne mai ascundem, să spunem adevărul: fiecare își dorește să aibă în partidul lui un director de școală, mai ales într-o comună, unde directorul de școală dă tonul, este adevărat”, a spus Guran