Pentru români, totul se scumpeşte dar, în logica lui Cîţu, puterea de cumpărare creşte, acuză PSD

by | 14 Jun 2021 | Politică

PSD a transmis un mesaj puternic premierului Florin Cîțu care se laudă pe Facebook cu o creștere a puterii de cumpărare și a salariilor față de anul trecut, în condițiile în care în 2020 am avut șomaj tehnic iar în 2021 activitățile s-au reluat încet, încet.

“PSD îi solicită premierului Florin Cîțu să înceteze imediat cu dezinformarea grosolană privind așa-zisa creștere a puterii de cumpărare, bazată pe raportările profund viciate ale Institutului Național de Statistică. Românii nu o duc mai bine și nici nu au cum să o ducă mai bine având în vedere înghețările de venituri și creșterea explozivă a prețurilor la alimente, carburanți și energie.

Este absolut neverosimilă raportarea INS, invocată de premierul Cîțu, privind așa-zise creșteri spectaculoase de salarii de 35-45% în domenii afectate foarte puternic de pandemie, cum ar fi industria HORECA, industria auto, industria mobile etc.

Această imagine complet deformată rezultă din faptul că INS a comparat „mere cu pere”, respectiv salariile plătite în aprilie 2021 au fost raportate indemnizațiile de șomaj tehnic acordate în perioada de carantină de anul trecut, deși acestea reprezentau doar 75% din salariul de bază, fără sporuri și bonusuri.

De altfel, chiar în comunicatul INS se precizează că datele raportate au un grad scăzut de ‘acuratețe, fiabilitate, completitudine și comparabilitate’. Faptul că premierul folosește aceste date viciate de contextul pandemiei, pentru a se împăna public cu un fals succes al guvernării reprezintă o tentativă ticăloasă de manipulare a opiniei publice.

PSD solicită INS să-și revizuiască metodologia de calcul, astfel încă să țină cont de contextul cu totul special din perioada de carantină și să reflecte cu o înaltă ‘acuratețe, fiabilitate, completitudine și comparabilitate’ evoluția câștigului salarial și a puterii de cumpărare din România”, transmite PSD.

Declarația lui Florin Cîţu

“INS a anunțat ieri:

‘Aprilie 2021 comparativ cu Aprilie 2020 Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%.’ Așa arată o revenire în forță a unei economii după cea mai mare criza economică din ultima sută de ani.

Dar și mai important INS a anunță o creștere semnificativa a puterii de cumpărare cu 8.4%.

‘Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum Indicele câştigului salarial real a fost 108,4% pentru luna aprilie 2021 față de aceeaşi perioadă a anului precedent.’

Acest lucru înseamnă că veniturile românilor cresc cu adevărat, nu doar pe hârtie. Cu un venit mai mare se pot cumpăra, pe bune, mai multe lucruri. Asta înseamnă guvernare liberală, putere de cumpărare mai mare pentru toți românii. Am luat cele mai bune măsuri pentru economie şi se vede.

Reformă in toate cotloanele statului şi investim. Suntem abia la început”, transmitea premierul Florin Cîţu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading