Programul de construcţie de creşe gata de implementare. România, cele mai puține locuri în creșe din UE

by | 28 Jul 2021 | Politică

Programul naţional de construcţie de creşe este gata de implementare, în luna august urmând să fie aprobată realizarea a 100 de unităţi în toate judeţele ţării, a anunţat, marţi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

“Astăzi suntem în măsură să anunţăm că Programul naţional de construcţie de creşe, despre care am vorbit de la începutul mandatului, este gata de implementare. Am pornit în ianuarie de la o idee, de la necesitatea de a construi creşe, de a construi infrastructură pentru educaţia preşcolară, având în vedere cifrele existente astăzi în România. Avem 386 de creşe funcţionale în ţară, ceea ce este foarte puţin faţă de nevoile comunităţilor locale. Am fost până în prezent în 24 de judeţe, nu am găsit nicio localitate, municipiu reşedinţă de judeţ sau municipiu în care primarul să-mi fi spus, indiferent de culoarea politică, că are rezolvată infrastructura de creşe”, a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că legislaţia în domeniu n-a mai fost modificată de 24 de ani. “În martie, am prezentat conceptul de creşă. În paralel, am lucrat la elaborarea unui nou act normativ, un nou regulament de construcţie de creşe. Vechiul act normativ era în vigoare din 1997, nefiind modificat în 24 de ani niciodată. Acest normativ a fost aprobat la începutul lunii iunie şi de atunci este în vigoare. Din martie până în iunie, s-a întocmit studiul de fezabilitate pe cele trei proiecte-tip de construcţie de creşe – creşe de maxim 50 de locuri, creşe de maxim 70 de locuri, creşe de maxim 110 locuri. (…) În cursul lunii iulie, aceste proiecte-tip au trecut în trei comisii tehnico-economice. (…) Din punct de vedere tehnic şi al specialiştilor, acest proiect din acest moment este un proiect viabil care poate fi pus în aplicare, adică se poate trece la construcţia de creşe”, a detaliat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, la sfârşitul lunii august, vor fi aprobate primele cereri de finanţare de construcţie de creşe, după care se pot demara procedurile de achiziţie publică şi se poate trece la lucrări, în prezent la MDLPA, respectiv la CNI – ca implementator – fiind depuse un număr de 128 de solicitări de finanţare pe acest program.

România se află pe ultimul loc între ţările Uniunii Europene în ceea ce priveşte asigurarea de locuri în creşe pentru copiii pe până în trei ani, iar ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, explică acest fapt prin lipsa unei implicări a statului într-un proiect integrat de construire de clădiri şi asigurarea finanţării pentru funcţionarea acestora. “Pur şi simplu primarii, urmărindu-şi şi propriul buget, au văzut că degeaba construiesc din banii statului o creşă, pentru că cheltuielile de funcţionare sunt destul de importante chiar şi lunar şi nu le pot susţine”, afirmă Cseke Attila.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading