Proiect: Închisoare de la 1 la 5 ani pentru angajatorii care nu-şi plătesc dările la timp

by | 16 Dec 2021 | Politică

Cei care nu îşi plătesc impozitele şi contribuţiile la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă, riscă închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă, se arată în proiectul de Ordonanţă privind unele măsuri fiscale pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor.

PSD a transmis că angajatorii care nu le plătesc angajaţilor contribuţiile vor răspunde penal şi atrage atenţia că, la 30 septembrie 2021, arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei, dintre care 8,4 miliarde lei la pensii şi 3,5 miliarde lei la Sănătate, duble faţă de anul 2019.

Potrivit OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.

În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.

PSD a transmis, pe Facebook, că

“zeci de mii de români află – exact când au nevoie de servicii medicale! – că nu pot beneficia de acestea pentru că angajatorul nu a plătit contribuţiile pentru sănătate deşi banii le-au fost reţinuţi din salariu, iar alte zeci de mii de români află – când ajung să-şi depună dosarul de pensie, că nu au o pensie potrivit muncii depuse pentru că angajatorul nu le-a plătit contribuţiile, deşi banii le-au fost reţinuţi din salariu! ”

Libertatea a analizat în trecut datele publicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar din acestea reiese că cele mai mari datorii la bugetele de stat și la cele de șomaj, pensii și sănătate sunt companiile de stat. De menționat că de circa 3 ani Fiscul nu mai publică liste cu datoriile companiilor la stat, probabil să nu se mai vadă că cele mai mari sunt cele ale statului.

Datorii pe datele din 2019:

1. Compania Națională a Huilei – 1,46 miliarde de lei la bugetul de stat, 2,7 miliarde de lei la bugetul de pensii, 289 milioane de lei la bugetul de șomaj și 654 de milioane de lei la bugetul de sănătate. În total, 5,1 miliarde de lei, cu tot cu penalități

2. CFR Infrastructură – La bugetul de stat, aceasta are datorii de 674 de milioane de lei, la care se adaugă 534 de milioane la pensii, 65 de milioane la șomaj și 1,4 milioane la sănătate. În total, suma se ridică la 1,27 miliarde de lei.

3. Complexul Energetic Hunedoara – 593 de milioane de lei la buget, 484 milioane de lei la fondul de pensii, 12,4 milioane la fondul de șomaj și 120 de milioane de lei la cel pentru sănătate. Per total, 1,209 miliarde de lei.

4. Societatea pentru Închiderea Minelor – La bugetul de stat are de dat 59 de milioane de lei, însă grosul vine de la pensii, unde are de achitat restanțe de 820 de milioane de lei. Alte 121 de milioane de lei se adună la bugetul de șomaj, iar la fondul de sănătate avea de dat puțin peste 2.000 de lei. Per total, un miliard de lei.

5. 5. Urban SA (privată) – 397 de milioane de lei la bugetul statului, 128 de milioane de lei la pensii, 4,4 milioane la șomaj și 47 de milioane de lei la bugetul de sănătate. Suma ajunge la 576,4 milioane de lei, fiind al cincilea datornic la stat.

6. Societatea Națională a Cărbunelui – datorii la buget de 118 milioane de lei, alte 248 de milioane de lei are de achitat la fondul de pensii, 21 de milioane de lei la șomaj și 31 de milioane de lei la sănătate.În total, suma ajunge la 418 milioane de lei.

7. Moldomin – 55 de milioane de lei la bugetul de stat, alte 138 de milioane de lei la fondul pensii, 16 milioane de lei la fondul de șomaj și 4 milioane de lei la sănătate. Adică un total de 213 milioane de lei.

8. Romaero – datorii totale de 313 milioane de lei, dintre care: 79 de milioane de lei la bugetul de stat, 173 de milioane de lei la pensii, 4,5 milioane de lei la șomaj și 57 de milioane de lei la sănătate.

9. Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – datorii la buget de 106 milioane de lei, la care se adaugă 109 milioane de lei la fondul de pensii, 3 milioane de lei la fondul de șomaj și 30 de milioane de lei la bugetul de sănătate. Totalul de plată ajunge la 248 de milioane de lei.

10. Societatea de Îmbunătățiri Funciare – un total de 129 de milioane de lei, dintre care: 76 milioane de lei la bugetul de stat, 38 milioane de lei la fondul de pensii, 1,5 milioane de lei la cel de șomaj și 13,5 milioane de lei la fondul de sănătate.

Toți ați auzit de cazuri de firme cu contul blocat de ANAF și cu amenzi și penalități date pentru datorii de câteva zeci de lei sau sute de lei în timp ce alții au fost tolerați zeci de ani de activitate neîntreruptă și cu datorii de milioane de lei (noi, să fie clar). E corect? Dar mai presus, e corect ce face statul?

Cine va merge la pușcărie pentru datoriile satului? Directorii, miniștrii, ANAF-ul? Normal că nu!

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading