Propuneri bizare de modificare a Codului Rutier: ce nu mai au voie să facă pietonii, bicicliștii și cei pe trotinete

by | 16 Apr 2021 | Politică

Potrivit unui proiect de lege privind modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, se impun: o limită de 30 km/h pentru bicicliști și sancțiuni pentru pietonii care folosesc telefonul mobil atunci când traversează strada.

Cele mai multe dintre accidentele rutier pe trecerile de pietoni au loc din cauza vitezei cu care circulă șoferii, dar și din cauza neatenției pietonilor. Această neatenție este cauzată, de multe ori, de telefonul mobil pe care pietonul ori scrie mesaje, ori are un apel în desfășurare, ori pur și simplu scrollează pe Facebook, de exemplu. Din acest motiv, autoritățile încearcă să evite eventualele accidente rutiere.

“Pietonii reprezinta o categorie vulnerabila in trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numarul deceselor rezultate din accidentele de circulatie in care acesti participanti la trafic sunt implicati”

se arata in expunerea de motive privind proiectul de modificare a Codului Rutier. Potrivit sursei citate, in perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au inregistrat 1.711 de accidente de circulatie grave avand drept cauza principala a producerii traversarea neregulamentara a drumului public. In urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane si ranirea grava a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane avand calitatea de pietoni.

“Cu toate acestea, in fapt, uneori, aceasta asigurare nu se realizeaza, intrucat pietonul desfasoara o activitate de natura a-i distrage atentia, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie ca se vorbeste sau se scriu mesaje (distragere mentala), se asculta muzica (distragere auditiva) sau se acceseaza diverse aplicatii de ghidare precum harti (distragere vizuala), influenteaza capacitatea de atentie a pietonului in momentul angajarii acestuia in traversarea drumului public”, conform expunerii de motive.

Potrivit noilor modificări din Codul Rutier, folosirea telefonului mobil în timpul traversării drumului va fi interzisă. Amenda pentru această abatere este de cel puțin 145 de lei, dacă plata se face în 15 zile calendaristice.

Proiectul de modificare a Codului Rutier prevede ca trotinetele electrice se fie conduse numai in aliniament pe drumurile publice. “Schimbarea directiei de mers in cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducatorilor pe langa acestea, cu respectarea regulilor privind circulatia vehiculelor trase sau impinse cu mana”.

O alta modificare adusă regulilor de circulatie se referă la viteza cu care vor avea voie să circule bicicliștii pe drumurile publice, nu mai mare de 30 de km/h.

Ce nu spune această propunere:

  • câte accidente produse din vina pietonilor au avut drept cauze folosirea telefonuli și ascultarea muzicii la caști
  • dacă se produce un accident la traverarea în loc permis, nu este vina șoferuluicare nu reduce viteza sau nu oprește mașina?
  • pietonii nu mai au voie cu telefon și caști dar bicicliștii și șoferii au?
  • polițiștii știu ca bicicletele NU au vitezometru și nu pot ști ce viteză au?
  • căte mii sau zeci de mii de polițiști vor fi alocați în toată țara sa pândească milioanele de pietosi sau bicicliști care pot avea telefon și caști?
  • daca ai căști pe urechi dar nu asculți muzică la ele se mai aplică sancțiuni?
  • de când devine treaba statului sa te amendeze ca-ți faci singur rău când n-ai vazut pe unde mergi sau că nu te duce mintea sa ai grijă de tine?

Este din ce în ce mai vizibilă tendința feudală de a transforma România în stat polițienesc, unde nimeni nu trebuie să scape neurmarit și nepedepsit. Dacă nu sunt motive, inventează ei câteva și le pun într-o lege, că, nu-i așa, cine îi poate împiedica?

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading