Război în justiție: judecătorii CSM au cerut revocarea procurorului DNA din dosarul Colectiv

by | 1 Jul 2021 | Politică

Hotărârea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la procurorul de şedinţă din dosarul “Colectiv” este de natură să creeze un precedent periculos, întrucât formularea unei cereri de recuzare de către procuror este un demers legal, precizează, miercuri, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Această poziţie vine după ce, marţi, Secţia pentru judecători a CSM a constatat că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti învestiţi cu soluţionarea dosarului “Colectiv” şi a judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cererii de recuzare formulate de DNA în cauză.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, Agerpres, Direcţia a luat cunoştinţă cu vădită îngrijorare de Hotărârea 11650/2021 a Secţiei pentru judecători a CSM, prin care s-a apreciat că procurorul care îşi exercită în instanţă drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege ar trebui înlăturat din DNA.

DNA arată că, potrivit ordinii de zi soluţionate marţi, Secţia pentru judecători a constatat că, urmare a unei cereri argumentate de recuzare formulate de procuror la unul din termenele de judecată în dosarul “Colectiv”, judecătorilor din complet, dar şi celor învestiţi cu soluţionarea cererii respective le-a fost afectată independenţa şi imparţialitatea.

Direcţia precizează că Inspecţia judiciară nu a solicitat opinia instituţiei la întocmirea raportului care a stat la baza hotărârii Secţiei pentru judecători, cum ar fi fost legal şi firesc.

“După comunicarea Hotărârii Secţiei pentru judecători anterior menţionate, precum şi a solicitării de revocare a procurorului, vom decide asupra demersurilor legale pe care le vom întreprinde. DNA apreciază că hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM este de natură să creeze un precedent periculos, întrucât formularea unei cereri de recuzare de către procuror este un demers legal prevăzut de Codul de procedură penală”, se precizează în comunicat.

Mai mult decât atât, spune Direcţia Naţională Anticorupţie, potrivit Legii de organizare judiciară, procurorul este liber să prezinte în instanţă concluziile pe care le consideră întemeiate, conform legii, ţinând seamă de probele administrate în cauză.

DNA subliniază că independenţa magistraţilor, judecătorilor şi procurorilor, inclusiv a procurorilor care participă la şedinţele de judecată ale instanţelor, rămâne o condiţie esenţială a stabilirii adevărului juridic şi a înfăptuirii actului de justiţie.

Etichete: DNA

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading