România adoptă legea 5G ce poate exclude Huawei, sperând la 500 de milioane euro din licențe

by | 9 Jun 2021 | Politică

Parlamentul României a aprobat o lege pentru reglementarea rețelelor și infrastructurii de telecomunicații, care ar putea exclude gigantul chinez Huawei de la accesul la viitoarele sale rețele mobile 5G.

Companiile de telecomunicații vor avea nevoie de o „autorizare” din partea Consiliului Suprem de Apărare al țării (CSAT) pentru a furniza tehnologii, echipamente sau software infrastructurii de telecomunicații de interes național și rețelelor 5G, se arată în noua lege.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat luni, la mai puțin de o lună după ce a fost adoptat de camera inferioară a parlamentului. Acum trebuie să fie semnat în lege de președintele Klaus Iohannis, care este și președintele Consiliului Apărării.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, România ar putea lansa licitațiile cu spectru 5G mult timp întârziat. Guvernul estimează că ar putea aduce 500 de milioane de euro din vânzarea licențelor 5G.

Adoptarea legii urmează unui memorandum semnat de România și SUA în august 2019, când Iohannis s-a întâlnit cu președintele american de atunci, Donald Trump, care a adoptat o linie dură împotriva Huawei.

Președintele SUA, Joe Biden a extins  prin ordin executiv lista neagră a companiilor chineze care nu pot beneficia de investițiile SUA din cauza legăturilor suspectate cu armata chineză, o listă care a fost pusă în aplicare sub administrația Trump.

Printre cele 59 de companii listate pe lista neagră se numără nume mari precum China Mobile Communications Group, China National Offshore Oil Corp, Semiconductor Manufacturing International Corp, Hikvision, China Railway Construction sau Semiconductor Manufacturing International Corp.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading