România păcălită încă o data. Primește cei mai puțini bani de la Bruxelles pentru importurile de cereale din Ucraina

by | 23 Mar 2023 | Politică

Delegația Ministerului Agriculturii București la Bruxelles a încercat să-i convingă pe oficialii Comisiei Europene că, din cauza importului de cereale ucrainene ieftine, România merită despăgubiri mult mai mari.

Cerealele ieftine ucrainene care sosesc în țară i-au pus pe producătorii români într-o situație dificilă, deoarece aceștia își pot vinde proviziile de cereale de anul trecut doar sub prețul de cost.

Comisia Europeană a propus alocarea a 29,5 milioane de euro pentru Polonia, a 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria, iar pentru România, 10,05 milioane euro. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

Prin urmare, România primeşte mai puţin bani decât Bulgaria şi Polonia, chiar dacă este principala rută de tranzit şi depozitare a grânelor din Ucraina.

Delegația României condusă de ministrul Agriculturii Petre Daea s-a întâlnit recent cu Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură al Comisiei Europene, la Bruxelles. Săptămâna trecută, șeful portofoliului de specialitate românesc a fost criticat la București, deoarece România a primit cel mai mic sprijin pentru a atenua pagubele produse de importurile de cereale din Ucraina.

Ungaria ia măsuri pentru protejarea fermierilor de cerealele ucrainene ieftine. Ce face UE?

Cea mai importantă organizație națională de protecție a intereselor agricole, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), l-a criticat aspru în repetate rânduri pe ministrul Agriculturii, căruia i s-a reproșat că nu a negociat cu Bruxelles-ul pentru o compensație mult mai mare.

Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, din cauza importurilor masive de cereale din Ucraina, din cauza stocurilor de grâu, orz și floarea soarelui care pot fi vândute doar la preț de cost sau sub cost, producătorii români au o pierdere de aproximativ cincizeci de milioane de euro, din care Uniunea vrea să plătească doar zece milioane de euro.

România a avut cea mai mare suprafață de semănat de cereale dintre țările est-europene anul trecut, de 6 milioane de hectare. În schimb, Polonia, care se află pe locul doi, primește compensații de 30 de milioane de euro pentru cerealele cultivate pe 3,7 milioane de hectare.

Pe 30 martie, Comisia Europeană va lua decizia finală cu privire la despăgubirea care urmează să fie acordată pentru importul de cereale ucrainene în Uniunea Europeană. La o conferință internațională desfășurată la începutul lunii martie, comisarul UE Janusz Wojciechowski a încercat să-i asigure pe miniștrii agriculturii din țările est-europene că exporturile de cereale ucrainene sunt un fenomen temporar, deoarece cantitatea de cereale produsă în Ucraina este de așteptat să scadă cu cincizeci la sută în perioada care urmează.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading