Suedia refuză predarea unui jurnalist anti-regim în Turcia

by | 23 Dec 2022 | Politică

Curtea Supremă suedeză a blocat extrădarea jurnalistului turc Bülent Kenes în Turcia, transmite presa suedeză. Decizia, venită luni, 19 decembrie, are potențialul de a pune în pericol încercarea Suediei de aderare la NATO.

Ca parte a acordului său de contrapartidă cu Turcia, Suedia a promis ca în schimbul acceptului să extrădeze zeci de persoane pe care Turcia le consideră teroriști. Din cauza acordului și a eforturilor Suediei de a-l îndeplini, Turcia a renunțat la vetoul împotriva aderării Suediei la NATO – totuși nu ratificase până acum aderarea tării nordice.

Suedia a început să trimită înapoi persoane condamnate pentru crime în Turcia din august. În decembrie, a extrădat un bărbat cu presupuse legături PKK, organizație catalogată ca teroristă de UE. Acești indivizi sunt în principal kurzi legați de diferite grupuri de rezistență kurdă sau membri ai mișcării Gülen.

Mișcarea a fost fondată în Turcia la sfârșitul anilor 1970 de scriitorul și savantul islamic Fethullah Gülen și a fost, potrivit statului turc, în spatele unei tentative eșuate de lovitură de stat din 2016. Turcia susține că Kenes are legături cu mișcarea Gülen și dorește ca acesta să fie urmărit penal în Turcia pentru aceste motive.

În timpul unei conferințe de presă comună din noiembrie cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, președintele Recep Erdoğan a cerut în mod expres extrădarea lui Kenes, în schimbul permiterii Suediei să se alăture alianței militare.

Înainte de a fugi în Suedia, Kenes a fost redactor-șef al cotidianului Zaman, cunoscut pentru legăturile sale cu mișcarea Gülen, precum și pentru criticile sale la adresa guvernului turc.

Petter Asp, membru al Curții Supreme Suedeze, și-a apărat decizia pe motiv că acuzațiile impuse lui Kenes sunt de natură politică. Mai mult, unele dintre crimele pentru care Kenes a fost condamnat în Turcia nu sunt pedepsite în Suedia, unde se bucură de statutul de refugiat.

Mulțumit de decizie, Kenes a spus ca judecarta Curții Supreme este corectă, adăugând că a fi considerat terorist nu a fost niciodată un șoc pentru el, deoarece „[Erdoğan] este un despot și eu sunt jurnalist”.

Într-un tweet, Kenes a transmis că este

Fericit să văd că Suedia continuă să-și mențină statul de drept împotriva șantajului unui dictator islamofascist. Multe mulțumiri Suediei și multe mulțumiri sistemului său de stat de drept. Toată lumea ar trebui să aprecieze foarte mult aceste valori prețioase.

Suedia și Finlanda au solicitat ambele să se alăture NATO în mai, după invazia Ucrainei de către Rusia, fiind blocate de Turcia care a profitat de ocazie pentru a obține favoruri — o încetare a sprijinului oricărui grup kurd pe care Ankara îl consideră terorist (cum ar fi miliția YPG). ) — precum și extrădarea persoanelor pe care Turcia le-a condamnat pentru o infracțiune. Candidatura NATO a țărilor nordice a câștigat aprobarea din 28 de state Turcia fiind singura care se opune.

Între timp, mass-media turcă (care cunoște bine problema) contestă decizia Suediei, folosind cuvinte precum „scandal”,punând la îndoială candidatura Suediei la NATO.

Nu este încă clar dacă guvernul de la Ankara va urma exemplul presei și va reintroduce dreptul de veto împotriva aderării Suediei la alianța militară.

Etichete: NATO | Suedia | Turcia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading