Surpriză! CCR s-a pronunțat asupra pensiilor speciale ale parlamentarilor

by | 6 May 2022 | Politică

Din cauză că a fost adoptată printr-o procedură viciată, cu încălcarea unor termene legale, legea care a eliminat anul trecut pensiile speciale ale parlamentarilor „a picat” azi la testul de constituționalitate și a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României (CCR). Asta înseamnă că, ulterior publicării deciziei de azi a CCR în Monitorul Oficial, pensiile speciale ale parlamentarilor vor trebui să fie acordate din nou.

CCR a admis excepția de neconstituționalitate formulată și a constatat că Legea nr. 7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională. Concret, Legea nr. 7/2021 a fost publicată în februarie anul trecut și prevede abrogarea articolelor 49 și 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor. Cele două articole care dispar din statut făceau referire la indemnizația pentru limită de vârstă, ceea ce pentru parlamentari însemna pierderea pensiilor speciale.

„Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, «La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere». Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democrație, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale art.75 și art.76 alin.(3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor”, a transmis CCR.

Etichete: CCR | pensii speciale

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading