Ambasada SUA și-a pus judecătorii în cap după ce a cerut Guvernului României să desființeze SIIJ. „Domnule David Muniz, aștept scuzele dvs!”

by | 28 Jun 2021 | Red Pill

Ambasadorul de facto al SUA la București, însărcinatul cu afaceri David Muniz a iscat un val de replici acide din partea mai multor judecători români, după ce a cerut pe postul public de televiziune ca Guvernul „să își țină promisiunea pentru a desființa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)”

„În problema SIIJ, poziţia noastră a fost clară şi o repet. Credem că această coaliţie trebuie să îşi ţină promisiunile pentru a desfiinţa SIIJ.Multe instituţii europene de justiţie s-au pronunţat clar că acea Secţie ar trebui să fie desfiinţată”, a declarat Muniz la TVR.

Intervenția diplomatului american pe acest subiect a iscat o revoltă în rândul judecătorilor care i-au reproșat, în principiu, două chestiuni:

  1. De ce un diplomat SUA încalcă tratatele internaționale și exprimă poziții publice cu privire la politica internă a statului care îl găzduiește? Conform art. 41 din Convenția de la Veneția din 1961, membrii misiunilor diplomatice „au datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale statului”, care îi găzduiește.
  2. De ce Ambasada SUA insistă atât de mult pentru desființarea singurei structuri de parchet complet independentă politic? SIIJ este singurul parchet din România unde procurorii sunt selectați de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, fără nicio intervenție a lui Iohannis, a ministrului Justiției sau a Parlamentului.

În spatele celor două reproșuri judecătorii resimt un interes obscur al SUA cu privire la controlul asupra justiției din România.

Fosta judecătoare de la Curtea de Apel București, Viorica Costiniu, președinte de onoare al Asociației Magistraților din România, i-a cerut lui Muniz într-o scrisoare deschisă să își reevalueze atitudinea față de magistrații români.

Nu pot Statele Unite să dicteze justiției din România sau să instige politicul împotriva justiției și a judecătorilor și procurorilor din țară în care dl David Muniz e doar un însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA. (….)

De unde vă luați informațiile care v-au condus la o astfel de abordare a justiției din România, depășindu-vă limitele diplomatice, inclusiv al rangului pe care îl aveți în reprezentarea SUA? (…)

În vizitele profesionale făcute colegilor mei, judecători și procurori americani, din colaborarea strânsă cu ABBA Ceelli am înțeles că în SUA politicul NU interferează cu justiția, limitele legii sunt respectate de conștiință și prin lege. Nu pot crede că, la export, Statele Unite livrează – prin reprezentanții săi diplomatici – contrariul. (vezi aici textul integral al scrisorii)

Același tip de reacție l-a avut și președintele Secției a IV-a Civilă de la Tribunalul București, judecătoarea Mădălina Dârdeci, care i-a cerut însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA din București să își ceară scuze față de magistrați și față de poporul român:

Domnule David Muniz, Am văzut un pic din interviul acordat de dumneavoastră Televiziunii Române și aștept scuzele dumneavoastră! Care este norma juridică sau uzanța(diplomatică) care vă permite să solicitați desființarea SIIJ?

Eu sunt ferm convinsă că există corupție în România așa cum există și în SUA, și peste tot în lumea aceasta, doar că, ce să vezi, reprezentantul României în SUA nu-și permite să vorbească, la un post cu acoperire națională, despre cum trebuie condusa SUA, despre cât de coruptă este sau despre ce instituții americane ar trebui desființate! (…)

Ați avut curiozitatea să vă informați sau sa cereți să fiți informat cu privire la modul de recrutare al procurorilor din cadrul SIIJ? (….)

Să mă aștept, cât de curând, având în vedere “preocuparea” SUA, ca să mi se dea lecții despre cum trebuie sa judec și ce soluții trebuie sa pronunț? (…)

45 de ani am fost sub bocancul rusesc! Și am rezistat, Tovarășe Muniz! Numai noi știm cum! Dar am rezistat!

Îmi place sa cred ca bocancul rusesc nu a fost înlocuit de cizma cowboy ului american!”, a scris judecătoarea Dărdeci pe pagina sa de Facebook.

Etichete: SUA

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading