Cum intervenea Ambasada SUA pentru reducerea taxelor Big Pharma…

by | 7 Jun 2021 | Red Pill

Într-un interviu difuzat de Realitatea Plus, în cadrul emisiunii „Culisele statului paralel”, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a relatat o întâmplare la care a fost martor la  intervențiile ambasadorului SUA la București, Mark Gitenstein, pentru reducerea sau anularea taxei clawback aplicată asupra companiilor farmaceutice care dețin autorizație de punere pe piață a medicamentelor compensate. Deși, spune Duță, ambasadorul Gittenstein nu ar fi înțeles foarte clar care sunt mecanismele taxei clawback, acesta i-a spus explicit că vrea să se ajungă la un compromis între statul român și reprezentanții Big Pharma.

„Am fost chemat la ambasada la un mic dejun organizat la care toata piața Big Pharma era la masa…Nu cred că domnul ambasador știa ce este taxa clawback… Au venit cei de la Big Pharma, dânsul era foarte aplecat să înțeleagă, voia sa medieze o întâlnire. Acolo discuțiile au fost oficiale și elegante inițial. Dânsul a spus ca dacă putem să găsim o formulă să fie bine și pentru piața Big Pharma și pentru pacient.”

Până aici lucrurile nu par atât de grave, deși art. 41 din Convenția de la Veneția din 1961 spune că diplomații „au datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale statului”, iar politica fiscală este o chestiune eminamente internă în orice stat suveran.

Mult mai gravă este aluzia voalată a fostului șef al CNAS că anchetele penale la care a fost supus ulterior ar fi fost consecința faptului că atunci s-a opus abrupt solicitării ambasadorului american:

Și recunosc atunci am făcut o eroare care nu se face, în sensul că răspunsul meu a fost atunci că vreau banii furați de cei din Big Pharma anul 2009 și că vreau un miliard de euro să se returneze Statului Român și că până nu se dau banii aceștia înapoi eu nu mă las.

Etichete: SUA

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading