Dezinformarea, discursul de ură – motive inventate pentru a cenzura presa liberă și alternativă

by | 23 Jan 2023 | Red Pill

La întâlnirea Forumului Economic Mondial de la Davos, comisarul UE Věra Jourová a îndemnat, printre altele, la demonetizarea mass-mediei libere și alternative. Pretextul: combaterea „dezinformarii” și „discursului de ură”. Jourová (în prezent comisar european pentru valori și transparență) vede UE ca un pionier absolut și ar dori să existe legi drastice împotriva criticilor și a libertății de opinie în lumea întreagă.

Neconformitatea cu narațiunile stabilite de liderii conducători aleși și mai ales nealeși, (ca cei prezenți la Forumul Economic Mondial) este nedorită. Acest lucru a fost deja demonstrat de lupta masivă împotriva presupuselor „teorii ale conspirației” (de exemplu, încălcarea drepturilor în pandemia de Covid-19, efectele și eficiența vaccinului, WEF, laptopul lui Hunter Biden și cenzura masivă a Facebook și Twitter) care s-au dovedit a fi adevărate.

Mai presus de toate, mass-media alternativă și liberă (ca Știri Alternative) a fost cea care a prezentat în mod repetat idei critice, fapte ascunse de autorități, adevăruri neștiute, în timp ce mainstream-ul a rămas bine fixat în linia guvernamentală. Acest lucru ar putea fi descris și ca un eșec total al presi care nu mai e demult „câinele de pază al democrației”.

Dar acest eșec al mass-media corporatiste aservită statului urmează să fie răsplătit de politicieni prin intenția tot mai pronunțată de a opri media independentă (și neaservită sistemului) prin inițiative de combatere a dezinformării și discursului de ură.

Obligarea rețelelor sociale să cenzureze subiecte și a ziarelor online să modereze comentarii dar și să scrie doar despre subiecte agreate prin inițiative legislative nu e o noutate. De ani de zile există cenzura masivă impusă de Google pe Youtube și pe site-uri care câștigă bani din publicitate Google Adsense.

Google apelează demult la pedepsirea celor ce nu se conformează prin demonetizare și anularea conturilor de publicitate. Acum se adaugă Paypal și Patreon prin interzicerea serviciilor de plăți de abonamente sau încasare de donații dar si firmele mari de găzduire prin refuzarea serviciilor de găzduire a site-urilor „problematice” dar și a serviciilor de email marketing ce nu servesc clienți ce nu sunt în curentul mainstream.

Jourová se luptă de mai mulți ani sa impună o legislație drastică împotriva a ceea ce ea numește discurs de ură, dezinformare și extremism violent online. O mare parte din reguli au fost deja impuse, de aceea vedeți comentarii inexistente sau moderate puternic pe site-uri sau conținut autocenzurat, subiecte ce lipsesc de pe agendă, impunerea unor canale de raportare a conținutului incriminat. Acestea au devenit mijloace de cenzură pentru că raportarea organizată, în masă a unor conturi sau articole duc la suspendarea acestora.

„Discursul ilegal de ură, îl veți avea în curând și în SUA. Cred că avem un motiv puternic pentru care avem acest lucru în legea penală” spune Jourová cu satisfacție, crezând probabil că SUA face parte din UE.

Dacă ar fi după Comisarul UE pentru „Valori și Transparență”, Věra Jourová, nu numai că Statele Unite ar trebui să adopte regulile UE pentru așa-numitul „discurs de ură”, ci și măsuri similare împotriva presupusei „dezinformare” să fie aplicate pe cât posibil la nivel mondial prin lege.

„Industria europeană de publicitate (…) a confirmat că nu va monetiza sau nu îi va sprijini pe cei care răspândesc dezinformarea”, a declarat cu mândrie Jourová.

Ea vrea o intensificare a procesului de cenzură, arătându-se nemulțumită de rezultatele ultimei evaluări – vezi evaluarea.

Și asta în ciuda faptului că presupusa „dezinformare” a mass-mediei alternative și libere s-a dovedit a fi corectă și adevărată din nou și din nou în ultima vreme, în timp ce presa veche doar repetă narațiunile elitelor politice fără ainvestiga sau a critica. Cenzura are loc și astăzi în Europa – doar aplicată prin alte mijloace.

Ne plângem de cenzura din SUA a marilor corporații însă persoanele și site-urile respinse de acestea își găsesc un loc (modest) pe alte platforme mai mici. Ce vrea să facă Jourová este mult mai meschin și periculos pentru democrație: vrea ca rebelii să fie interziși cu torul de peste tot.

Cine vor fi cei ce vor scrie legile cenzurii și cine va hotărâ ce va fi cenzurat? Când se va schimba puterea nu ar fi normal să se schimbe și aceste legi? Adevărul va fi de acum o noțiune ciclică?

Urmăriți toată intervenția mai jos:

Etichete: cenzură | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading