În cazul unui conflict armat SUA poate lovi China nu și viceversa

by | 22 Mar 2023 | Red Pill

Statele Unite sunt destul de îngrijorate că Beijingul va furniza Rusiei arme dar este mai mult de atât. Când vine vorba de armamentul avansat, Rusia este lider, nu China. Xi Jinping nu se află la Moscova cu un catalog de arme pe care este gata să le vândă lui Putin. Exact dimpotrivă – Rusia are arme de care China are nevoie pentru a descuraja potențialele acțiuni militare ale SUA împotriva Beijingului.

În mod eronat se crede că orice relație bilaterală dintre China și Rusia este dezechilibrată în favoarea Chinei, Rusia având puține de oferit vecinului din sud. China are nevoie de Rusia la fel de mult, dacă nu mai mult, decât are nevoie Rusia de China. În timp ce economia Rusiei este mică în comparație cu cea a Chinei, sofisticarea tehnologică în ceea ce privește complexul militaro-industrial și resursele sale ample de petrol și gaze o fac o țară vitală pentru chinezi.

Actuala rachetă hipersonică a Chinei, DF-21, are raza de acțiune declarată de 1.500 de kilometri, în timp ce grupurile de luptă americane formate din portavioane, submarine, nave însotitoare, etcetera sunt la o distanță de peste 2000 de kilometri de China continentală. Mai mult, avioanele US F-18 Hornets de pe portavioane au raza de actiune de 740 km ele putănd fi înarmate cu AGM-158 JASSM (rază de acțiune efectivă – 1900 de kilometri). O matematică simpla ne arata că în cazul unui conflict SUA poate lovi China nu și viceversa.

În schimb racheta supersonica rusească Kinzhal are raza de actiune de 2000 de kilometri la care se adaugă si raza avionul care lanseaza racheta, MIG 31, de 720 de kilometri. In cazul în care China ar achizitiona rachetele supersonice rusești, ce nu pot fi interceptate de antiaeriana americana, ar putea distruge usor portavioanele americane.

Actualul summit Rusia/China de la Moscova va produce o serie de acorduri. Acestea sunt în negocieri de mai multe luni. Principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, a fost la Moscova în februarie pentru a pune la punct agenda acestor acorduri. Pe lângă un parteneriat de apărare și cooperare reciprocă, Rusia și China vor semna un acord pe termen lung privind petrolul și gazele care va asigura Beijingului o aprovizionare fiabilă în viitorul apropiat, menținând competivitatea economiei chineze.

Este clar că nu este o stradă cu sens unic. Rusia oferă Chinei un aliat cheie pentru crearea unui lumi multipolare, la care râvnește Beijingul de ceva timp, iar China care deține o influență diplomatică semnificativă în rândul așa-numitelor națiuni din Lumea a Treia, poate folosi această influență pentru a aduna sprijin pentru Rusia la ONU și în fața altor organisme internaționale. Summitul chinezo-rus dă o lovitură dură efortului Statelor Unite de a izola Rusia și de a face din ea o națiune paria.

Etichete: China

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading