Irlanda: Libertatea de exprimare va deveni doar o legendă povestită în șoaptă

by | 12 May 2023 | Red Pill

Noul proiect de lege privind discursul instigator la ură a fost etichetat de critici drept o „afront adus democrației” și a primit condamnări internaționale pe scară largă.

Un nou proiect de lege privind discursul instigator la ură este promovat în parlamentul irlandez, în ciuda unei consultări publice inițiale care arată un număr covârșitor de cetățeni irlandezi care se opun reformelor controversate ale libertății de exprimare.

Aprobat luna trecută prin Dáil, camera parlamentară inferioară a țării, proiectul de lege 2022 privind justiția penală (incitare la violență sau la ură și infracțiuni motivate de ură) a fost susținut de tot spectrul politic. Partide, inclusiv Sinn Fein, Labour, Partidul Verzilor, Fianna Fáil și Fine Gael al liderului irlandez Leo Varadkar, toate au susținut proiectul de lege, deoarece a primit 110 voturi pentru la doar 14 împotrivă.

Cu toate acestea, așa cum este adesea cazul, legislația populară în rândul politicienilor este mai puțin dorită de electorat și a fost criticată pe scară largă de către o mulțime uriașă a publicului irlandez și a susținătorilor libertății de exprimare.

Proiectul de lege a primit, de asemenea, condamnare internațională de oponenți de seamă, inclusiv Elon Musk; Donald Trump Jr.; și psihologul canadian Jordan Peterson, fost profesor de la Universitatea Harvard.

De ce proiectul de lege este controversat?

Noul proiect de lege privind discursul instigator la ură va condamna pe oricine la închisoare până la maximum cinci ani pentru că au gândit sau vorbit ce în mod pur subiectiv statul consideră că este ofensator.

Proiectul de lege intenționează „să modifice legea referitoare la interzicerea instigării la violență sau la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane, din cauza anumitor caracteristici ale persoanei sau ale grupului”, și etichetează aceste caracteristici protejate drept rasă, culoare, naționalitate, religie, origine națională sau etnică, descendență, gen, caracteristici sexuale, orientare sexuală și dizabilitate.

Proiectul de lege conține mai multe definiții și clauze problematice, nu în ultimul rând modul în care definește genul:

„Genul pe care o persoană îl exprimă ca genul preferat al persoanei sau cu care persoana se identifică și include transsexuali și un gen altul decât cel al bărbatului și al femeii.”

Secțiunea 7 din proiectul de lege definește infracțiune comunicarea de materiale către o secțiune a publicului sau comportamentul într-un loc public într-o manieră care ar putea incita la violență sau la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane din cauza caracteristicilor lor protejate.

Nu trebuie să intenționezi să inciți la violență sau la ură, ci pur și simplu trebuie să fi fost „nepăsător dacă o astfel de violență a urii este incitată”.

Conform unei astfel de legi, este posibil ca cei care dezbat problemele contemporane legate de gen, cum ar fi sportivii transgender care participă la evenimente sportive pentru femei, accesul bărbaților declarați femei la vestiare, dușuri de fete/femei sau bărbații care se declară femei și care ispășesc pedeapsa în închisorile pentru femei, să poată fi considerați de către activiști adesea militanți ca incită la ură față de comunitatea transgender și reclamați la poliție. Femeile nu-și vor mai putea apăra drepturile iar vocile lor vor fi reduse la tăcere.

Proiectul de lege oferă o apărare în cazul în care publicația reprezintă „o contribuție rezonabilă și autentică la discursul literar, artistic, politic, științific, religios sau academic”. Cu toate acestea, sarcina de a dovedi nevinovăția revine inculpatului iar  cineva care aduce o contribuție importantă, dar controversată, la o dezbatere sensibilă ar putea fi târât prin noroi luni de zile și deja condamnat în instanța opiniei publice cu mult înainte de a fi achitat folosind o astfel de apărare.

Secțiunea 10 din proiectul de lege este la fel de problematică. Afirmă că o infracțiune va fi comisă atunci când cineva „deține material care ar putea incita la violență sau la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane”.

Deci, chiar dacă cineva deține material care nu a fost publicat sau a provocat vreo infracțiune, poate fi condamnat la până la doi ani de închisoare pentru deținerea materialului.

Din nou, o apărare că materialul a fost destinat uzului personal este prevăzută în legislație; cu toate acestea, încă o dată sarcina probei revine inculpatului care trebuie să arate că nu a avut intenția de a publica materialul și nu acuzării să arate dincolo de orice îndoială rezonabilă că inculpatul a intenționat să publice.

Cum a reacționat publicul irlandez?

Departamentul de Justiție a lansat o consultare publică asupra planurilor încă din 2019, care a primit aproximativ 3.600 de răspunsuri.

Organismul de știri irlandez Gript a analizat toate trimiterile, cu excepția a trei, și a raportat săptămâna trecută că 73% dintre răspunsurile la consultarea publică au fost negative, aproximativ 2.627 de trimiteri. Politicienilor însă nu le pasă, controlul discursului și pedepsirea dizidenților sunt țelurile finale.

Un respondent a susținut că „libertatea de exprimare este mult mai importantă decât protejarea sentimentelor oamenilor sensibili”, în timp ce altul a spus: „Sunt ofensat de guvern destul de des – dar ei au dreptul la părerea lor ca și mine”. Mulți au făcut apel la ideea libertății de exprimare ca drept uman și constituțional, în timp ce alții au insistat că guvernele care reglementează discursul este o trăsătură comună a țărilor totalitare precum China.

Partidul Irlandez pentru Libertate susține vehement libertatea de exprimare și cere anularea legii pentru a nu acorda drepturi discreționare anumitor categorii identitare de oameni în detrimentul altora.

Mișcarea Free Speech Ireland a etichetat proiectul de lege drept „un afront la adresa democrației irlandeze (care) trebuie oprită”. Ea a lansat marți o petiție împotriva legislației.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut acum în Seanad, camera parlamentară superioară a Irlandei, în săptămânile următoare.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading