Mii de cărţi distruse în şcoli din Canada: “Vom îngropa cenuşa rasismului”

by | 8 Sep 2021 | Red Pill

În sud-vestul provinciei Ontario, Consiliul şcolar catolic Providence care grupează 30 de şcoli, a operat o adevărată purificare în bibliotecile instituţiilor. Aproape 5.000 de cărţi pentru tineret pe tema autohtonilor au fost distruse, a relatat Radio Canada. Motivul? “Este vorba despre un gest de reconciliere cu Primele Naţiuni şi un gest de deschidere faţă de celelalte comunităţi prezente în şcoala şi societatea noastră”, a justificat Lyne Cossette, purtătoare de cuvânt a Consiliului şcolar pe lângă media canadiană, scrie ziarul La Libre.

La o “ceremonie de purificare prin foc” într-una din şcolile complexului, titluri excluse de pe rafturi au fost arse, în scop educativ. Cenuşa a fost apoi folosită ca îngrăşământ pentru a planta un copac, explică Consiliul şcolar. Un video destinat elevilor explică demersul: “Vom îngropa cenuşa rasismului, discriminării şi stereotipurilor în speranţa că vom creşte într-o ţară inclusivă în care toţi pot trăi în prosperitate şi securitate”.

Tot potrivit purtătoarei de cuvânt, lucrările retrase din biblioteci aveau un “conţinut desuet şi nepotrivit”. În total, 155 de lucrări diferite au fost retrase (adică 4.716 de cărţi) şi 193 sunt în prezent în evaluare. Nu au fost arse toate cărţile. Alte ceremonii urmau să se ţină în celelalte instituţii, dar pandemia de Covid-19 le-a întârziat.

Printre operele eliminate figurează benzile desenate ale lui Hergé (“Tintin în America”, “Templul soarelui”), benzi desenate cu Lucky Luke, “Astérix şi indienii” sau romane şi enciclopedii având legătură cu autohtonii.

Pentru a realiza această triere, Consiliul şcolar a apelat la Suzy Lies, o “gardiană a cunoaşterii” autohtone, care se prezintă drept o cercetătoare independentă şi copreşedintă a Comisiei popoarelor autohtone a Partidului liberal din Canada din 2016. Potrivit ei, cărţile pentru tineret zugrăvesc primele popoare ca “nefiabile, leneşe, beţive, stupide…” sau dau “informaţii eronate”, “o prezentare negativă şi o reprezentare greşită a autohtonilor în desene”. Alte lucrări sunt acuzate şi de „acaparare culturală”.

Autori de benzi desenate din Quebec au reacţionat, consternaţi de acest demers. Este cazul lui Marcel Levasseur, al cărui personaj din Laflèche a fost exilat din şcoli. “Nu este o carte de istorie”, se apără autorul. “Ne folosim de istorie ca de un fond şi ne amuzăm”.

Confruntat cu polemica, Ministerul Educaţiei din Ontario a explicat de asemenea la Radio Canada că selectarea cărţilor din biblioteci este responsabilitatea fiecărui consiliu şcolar.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading