Administrarea unei singure doze de vaccin reduce cu 50% șansele ca o persoană infectată să transmită coronavirusul în familie

by | 4 May 2021 | Sănătate

Cercetarea, realizată de Direcția Engleză pentru Sănătate Publică, a relevat faptul că persoanele care au contactat coronavirusul la trei săptămâni după ce li s-a administrat primul vaccin au avut, cu un procent cuprins între 38% și 49%, mai puține șanse de a transmite mai departe virusul către contactele casnice decât cele care nu au fost vaccinate.

Acest nivel de protecţie, ocare începe să se facă simțit ulterior celei cea de-a paisprezecea zi de după vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau de etatea membrilor familiei.

Studiul britanic a avut ca subiect de cercetare un lot de peste 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv, datele obținute fiind comparate cu cele prelevate de la aproape un milion de contacte ale persoanelor nevaccinate.

Rezultatele studiului sunt considerate de bun augur atât din perspectiva așteptatei relaxări a restricțiilor sociale, cât și din cea a menținerii ritmului alert de vaccinare la grupele de vârstă mai tinere, care sunt mult mai predispuse să răspândească virusul. Singurul motiv de îngrijorare rămâne, în opinia experților, posibilitatea ca noile variante ale SARS-COV-2 să dezvolte rezistență la vaccinurile actuale, faopt care ar putea provoca o nouă creștere a infecțiilor.

Țara europeană cel mai grav afectată de coronavirus, cu un bilanț al fatalităților pandemice de peste 127.000 de morţi, Regatul Unit a dat startul propriei campanii de vaccinare în masă la începutul lunii decembrie a anului trecut, utilizând până în prezent vaccinurile AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading