Agenția Europeană a Medicamentului analizează posibile efecte secundare ale Johnson&Johnson și Moderna

by | 12 Nov 2021 | Sănătate

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a recomandat joi adăugarea unui tip rar de inflamație a coloanei vertebrale, numită mielită transversă, ca posibil efect secundar al vaccinului COVID-19 în doză unică de la Johnson & Johnson, transmite Reuters.

Informații referitoare la această boală neurologică gravă au fost, de asemenea, în centrul întreruperii studiilor în primele etape de dezvoltare atât pentru vaccinul AstraZeneca, cât și pentru cel J&J, care se bazează pe o tehnologie similară.

EMA a actualizat joi informaţiile privind siguranţa tuturor vaccinurilor împotriva coronavirusului, precizând şi că evaluează rapoartele privind o afecţiune rară a sângelui cunoscută sub numele de sindromul de extravazare capilară (capillary leak syndrome-CLS) în urma inoculării cu vaccinul Moderna.

EMA a precizat că a înregistrat șase cazuri de CLS și că evaluează toate datele, dar că nu este încă clar dacă există o asociere cauzală între aceste rapoarte și vaccin.

În cazul CLS, fluidele se scurg din cele mai mici vase de sânge, provocând umflături și o scădere a tensiunii arteriale. Afecțiunea a fost asociată și cu vaccinurile de la AstraZeneca și J&J.

EMA a declarat că, în prezent, nu există suficiente dovezi privind o posibilă legătură între cazurile rare de sindrom inflamator multisistem (MIS) și vaccinurile pe bază de ARNm de la Moderna și vaccinul Pfizer-BioNTech.

Autoritatea de reglementare analizează dacă vaccinurile coronavirus aprobate ar putea provoca MIS. Sindromul este o afecţiune gravă, dar rară, în care diferite părţi ale corpului se inflamează, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastrointestinale.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading