Agenția Europeană a Medicamentului încă nu a aprobat a treia doză; implicații juridice pentru statele ce au aprobat deja

by | 27 Aug 2021 | Sănătate

Statele din Uniunea Europeana care vor lua decizia de a folosi vaccinurile de rapel COVID-19 pot intampina probleme juridice, fiindca doza suplimentara nu a fost recomandata de catre autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, a sustinut joi Comisia Europeana, scrie ,,In prezent, dozele de rapel nu fac parte din autorizatia de introducere pe piata a vaccinurilor COVID-19 si nu au fost inca supuse unei evaluari stiintifice de catre EMA in absenta unor date suficiente”, a subliniat Comisia Uniunii Europene joi, intr-o conferinta de presa.

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a sustinut de nenumarate ori ca inca sunt necesare mai multe cercetari concrete pentru a da unda verde folosirii celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Cu toate acestea, opt state din Europa au ales sa recomande cea de-a treia doza, iar alte treisprezece vor urma sa ia exact aceeasi decizie.

,,Responsabilitatea de a decide includerea rapelurilor in campania lor de vaccinare ramane in sarcina statelor membre”, s-a transmis intr-o declaratie a Comisiei, mentionand ca: ,,Atata timp cat dozele de rapel nu fac parte din autorizatia de introducere pe piata, raspunderea companiilor este modificata”.

Asta ar insemna ca, in anumite cazuri efectele secundare vor fi mult mai evidente si vor fi strict legate de rapeluri. Comisia e de parere ca statele care vor impune cea de-a treia doza vor suporta toate consecintele juridice si cererile de compensare, daca aceste efecte secundare vor incepe sa apara in randul populatiei vaccinate cu cea de-a treia doza.

Totusi, Comisia Uniunii Europene a precizat ca, intreaga raspundere va fi in randul companiilor care aproba vaccinele fara confirmarea EMA. Spre exemplu, in cazul in care un efect secundar va fi detectat dupa rapel si este cauzat de probleme de fabricatie, cel care produce vaccinul va fi si responsabil de acest lucru.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading