Agenția Europeană pentru Medicamente investighează rapoartele privind modificările menstruale post-vaccinare

by | 15 Feb 2022 | Sănătate

Agenția de Sănătate a Uniunii Europene a anunțat pe 11 februarie că investighează rapoarte care indică posibile modificări ale ciclului menstrual rezultate în urma vaccinării impotriva COVID-19.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a lansat

„o evaluare aprofundată a tuturor datelor disponibile, inclusiv a celor din sistemele de raportare, studii clinice și literatura publicată”.

Mai multe studii recente au arătat că femeile care s-au vaccinat au experimentat modificări ale ciclului menstrual. Unul, finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA și bazat pe femeile care si-au raportat ciclurile, a concluzionat că vaccinurile au fost asociate cu schimbări de cel mult o zi.

Comitetul a analizat anterior rapoartele privind tulburările menstruale în urma vaccinării cu vaccinurile Pfizer și Moderna și a concluzionat la acea vreme că dovezile nu susțin o legătură cauzală între acestea. Dar, în lumina „ultimelor rapoarte privind tulburările menstruale, cât și ale constatărilor din literatura de specialitate”, grupul a decis să arunce o privire nouă asupra schimbărilor ciclului și perioadelor după vaccinare, se arată într-un comunicat. Această lucru a determinat o „evaluare aprofundată”.

„În această etapă, nu este încă clar dacă există o legătură cauzală între vaccinurile COVID-19 și raportările de menstruații abundente sau amenoree. De asemenea, nu există dovezi care să sugereze că vaccinurile COVID-19 afectează fertilitatea”, a spus grupul.

Pe lângă studiul din SUA, cercetările din Norvegia au descoperit sângerări mari abundente în rândul femeilor care au fost vacinate. În plus, autoritățile sanitare din Marea Britanie au declarat în ianuarie că examinează rapoartele privind problemele menstruale după vaccinare, dar că evaluarea până în prezent nu a susținut o legătură între aceste modificări și vaccinurile COVID-19, iar cercetătorii guvernului israelian au spus recent că aproximativ 10% din femeile care au primit rapel Pfizer au suferit modificări ale ciclului menstrual.

Dr. Victoria Male, lector de imunologie reproductivă la Imperial College London, a declarat într-un editorial luna trecută că rezultatele studiilor au fost liniștitoare, deoarece schimbările păreau să se inverseze rapid. Cu toate acestea, este important să învățăm „mecanismul prin care apar modificările menstruale post-vaccinare”, a scris Male, adăugând că cercetătorii ar trebui să continue, de asemenea, să analizeze dacă vaccinurile și COVID-19 au vreun impact asupra fertilității.

Etichete: EMA

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading