British Medical Journal cere publicarea imediată a datelor privind vaccinurile și tratamentele COVID-19

by | 22 Jan 2022 | Sănătate

British Medical Journal (BMJ) a cerut publicarea completă și imediată a tuturor datelor referitoare la vaccinurile și tratamentele COVID-19, spunând că este în interesul publicului să facă acest lucru.

British Medical Journal, una dintre cele mai vechi reviste de medicină generală din lume, fiind fondată în 1840, a cerut, într-un editorial publicat miercuri., publicarea datelor în integralitatea lor.

Demersul vine după ce în urmă cu doisprezece ani, BMJ a cerut în mod similar publicarea datelor brute ale studiilor pentru medicamentul antiviral Tamiflu, după ce guvernele din întreaga lume cheltuiseră miliarde pentru a cumpăra antivirale care nu s-au dovedit eficiente în reducerea riscului de complicații gripale, de internare la spital sau moarte.

Acum, editorul șef al BMJ, Kamran Abbasi, împreună cu redactorul principal Peter Doshi și fostul redactor șef Fiona Godlee, avertizează că aceste erori se repetă.

„Astăzi, în ciuda lansării globale a vaccinurilor COVID-19, datele la nivel de participant care stau la baza studiilor pentru aceste noi produse rămân inaccesibile medicilor, cercetătorilor și publicului – și este probabil să rămână așa în anii următori”, scriu ei. . „Acest lucru este de neacceptat din punct de vedere moral pentru toate studiile și în special pentru cele care implică intervenții majore de sănătate publică”.

Reprezentanții BMJ subliniază că studiul clinic pivot al vaccinului împotriva COVID-19 al Pfizer a fost finanțat de companie, fiind conceput, realizat, analizat și creat de angajații Pfizer. Compania și organizațiile de cercetare contractuală care au efectuat studiul dețin toate datele, DAR:

– Pfizer a lăsat de înțeles că nu va răspunde solicitărilor de date ale studiului clinic până în mai 2025.

– Moderna spune că datele „pot fi disponibile”…, însă doar odată cu publicarea rezultatelor finale ale studiului în 2022”.

– AstraZeneca spunea că după 31 decembrie “ar putea fi pregătită” să accepte cereri de date din mai multe dintre studiile sale clinice mari de fază III.

Dar, după cum se explică pe site, „timpul poate varia în funcție de cerere și poate dura până la un an la depunerea completă a cererii”.

„Ne-au rămas doar ceea ce s-a publicat, dar nu avem acces la datele de bază”, scriu editorii. „Acest lucru este îngrijorător pentru participanții la studii, pentru cercetători, pentru clinicieni, pentru editorii de reviste și pentru public.”

Companiile furnizează date mult mai detaliate agențiilor de reglementare, ca parte a procesului de revizuire a reglementărilor, explică ei. Ca atare, rapoartele de studiu sunt acum disponibile, iar anexele lipsă pot fi accesibile prin cereri pe baza principiului “libertății de informare”.

Cu toate acestea, editorii BMJ subliniază că majoritatea autorităților de reglementare nu dețin seturi de date la nivel de participant, iar industria, care deține datele brute, nu este obligată legal să onoreze cererile de acces din partea cercetătorilor independenți.

BMJ sprijină politica de vaccinare bazată pe dovezi solide. Pe măsură ce lansarea globală a vaccinurilor continuă, nu poate fi justificat sau nu poate fi în interesul pacienților și al publicului să ne bazăm doar pe a avea încredere în sistem, cu speranța îndepărtată că datele de bază ar putea deveni disponibilel la un moment dat în viitor pentru o examinare independentă.”

Același lucru este valabil și pentru tratamentele pentru COVID-19, adaugă ei.

Transparența este cheia pentru construirea încrederii și o cale importantă pentru a răspunde la întrebările legitime ale oamenilor cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor și tratamentelor”.

În plus, publicul a plătit pentru vaccinurile COVID-19 printr-o finanțare publică vastă a cercetării și tot publicul este cel care își asumă echilibrul dintre beneficiile și daunele care însoțesc vaccinarea. „Prin urmare, publicul are dreptul și e îndreptățit la acele date, precum și la interogarea acestor date de către experți”.

Reprezentanții BMJ concluzionează:

Companiile farmaceutice obțin profituri uriașe fără o examinare independentă adecvată a afirmațiilor lor științifice. Scopul autorităților de reglementare nu este să danseze pe tonul corporațiilor globale bogate și să le îmbogățească; scopul este să protejăm sănătatea populației. Avem nevoie de transparență completă a datelor pentru toate studiile, avem nevoie de acest lucru acum,  în interesul public.”

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading