Ce protecție ne oferă după prima doză vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson

by | 28 Apr 2021 | Sănătate

Până acum s-au vaccinat în România 4,83 mil persoane cu cel puțin 1 doză și 1,79 mil persoane complet cu ambele doze. La nivel mondial sunt 1,04 mld doze administrate și 243 mil persoane complet vaccinate. Dar ce știm despre cât de bine funcționează fiecare dintre aceste vaccinuri, după o singură doză? Căt de mult ajută în răspândirea infectării dacă cei mai mulți oameni sunt vaccinați doar cu prima doză.

Eficiența Pfizer a fost de 52,4% în protejarea împotriva COVID-19 între prima și a doua doză, conform documentelor FDA. De menționat este că procentul de 52,4% include cele 11 zile înainte ca prima doză să își facă efectul, astfel încât procentul real ar putea fi mult mai mare.

Adevărata valoare se situează între 29,5% și 84,5%, conform documentelor FDA. Vaccinarea cu Pfizer a fost 100% eficientă împotriva spitalizării și decesului.

Vaccinul Moderna a fost eficient 69,5% în prevenirea infectării cu coronavirus între prima și a doua doză, cu o valoare reală între 43,5% și 84,5%. Cifra de 69,5% include cele 13 zile înainte de începerea protecției, astfel încât procentul real ar putea fi mai mare.

A existat un număr mic de oameni, aproximativ 7%, care nu au primit a doua doză de Moderna din motive necunoscute. În acest caz, vaccinul a avut o eficiență de 50,8% în prevenirea COVID-19 până la 14 zile după prima doză și 92,1% după 14 zile.

Nu este clar cât de bine protejează o singură doză de vaccin împotriva spitalizării și a decesului.

O doză de vaccin AstraZeneca a fost eficientă în proporție de 76% în protejarea împotriva COVID-19 timp de cel puțin 90 de zile, conform studiilor Lancet. Au existat spitalizări, dar numărul a fost mai mic.

În cazul Johnson & Johnson, protecția a început la 14 zile și a fost eficiență în proporție de 66,1% la 28 de zile.
Eficacitatea vaccinului a variat în funcție de țara în care a fost utilizat – eficiență de 72% în SUA , de 64% în Africa de Sud și de 68% în Brazilia.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading