Centrul american pentru Controlul Bolilor transmite că dezinfectarea suprafețelor ca protecție anti-COVID este mai degrabă “spectacol”

by | 27 Apr 2021 | Sănătate

Se știa de multă vreme că, în cazul COVID-19, contaminarea prin suprafețe este redusă. Însă acum CDC – Centru american pentru Controlul Bolilor – folosește cuvântul “show”. SPECTACOL. Da, este vorba de dezinfectarea suprafețelor ca protecție anti-COVID. Riscul contaminării cu COVID-19 de pe suprafețe este redus, transmiterea prin aer este mult mai importantă – iar oamenii care dezinfectează obsesiv suprafețele fac mai mult rău decât bine, avertizează, din nou, CDC. Este același lucru subliniat și de Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin decembrie.

„CDC a stabilit că riscul transmiterii de pe suprafețe este scăzut, secundar rutelor primare de transmitere a virusului prin contact direct cu picături sau aerosoli”, a spus Vincent Hill, șeful diviziei de prevenire a bolilor transmise prin intermediul apei, într-un briefing telefonic susținut de CDC și citat de CNN. A adăugat că riscul transmiterii prin atingerea unei suprafețe, deși mic, este mai ridicat la interior. În exterior, soarele și alți factori pot distruge virusuri. Virusul moare „repede” pe suprafețe poroase, dar poate persista mai mult pe cele dure din interior.

Cercetările au mai arătat că transmiterea de pe suprafețe este mai probabilă în primele 24 de ore după ce o persoană a fost infectată și că în căminele în care o persoană era infectată ratele de transmitere au fost mai mici când suprafețele au fost curățate și dezinfectate.

Curățarea suprafețelor nu este o pierdere de timp, dar nu este singurul mod și nici cel mai important de reducere a riscului, a spus CDC. Centrul și-a reînnoit îndrumările pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor în locuri publice, în vederea reducerii transmiterii.

„În cele mai multe situații, curățarea suprafețelor cu săpun sau detergent, nu dezinfectarea, este suficientă pentru a reduce riscul oricum mic de transmitere de pe suprafețe”, a spus Hill. Dezinfectarea suprafețelor este de regulă nenecesară, dacă nu a fost prezentă în ultimele 24 de ore o persoană bolnavă sau testată pozitiv cu Covid-19.” El a mai spus că zonele de contact frecvent, ca întrerupătoarele și clanțele, trebuie curățate cu prioritate.

Oamenii pot utiliza produse pentru curățenie spre a se proteja de COVID-19, dar greșelile pot avea consecințe periculoase, a mai adăugat Hill. Curățarea și dezinfectarea frecventă a suprafețelor poate avea un impact minim asupra transmiterii virale și contribuie la „teatrul igienei.”

Date suplimentare arată că dezinfectanții înșiși pot prezenta riscuri. „Investigații publice au arătat că unii oameni pot în mod intenționat bea, inhala sau pulveriza pe piele dezinfectant. Fără să înțeleagă că astfel își fac rău”, a spus el.

Apoi a citat o cercetare a CDC din iunie 2020, care a arătat că 58% dintre oameni nu știau că înălbitorul nu trebuie amestecat cu amoniac. Deoarece se formează un gaz toxic care afectează plămânii.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading