Comisia Europeană va introduce un paşaport de vaccinare digital la nivelul Uniunii Europene

by | 1 Mar 2021 | Sănătate

Comisia Europeană s-a decis si va introduce un paşaport de vaccinare digital la nivelul Uniunii Europene. „În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul verde digital vom prezenta o propunere legislativă în martie”, a declarat Ursula von der Leyen şefa Comisiei Europene.

Amintim că la această temă s-a ajuns în contextul în care există mai multe ţări membre ale UE care sunt dependente de turism şi doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document. Obiectivul acestora este legat de salvarea sezonului estival.

„Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui «paşaport verde», rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil”, spunea săptămâna trecută cancelarul austriac Sebastian Kurz, unul dintre principalii susţinători ai celebrului paşaport digital de vaccinare.

Alături de Austria, o altă ţară care a militat intens pentru paşaportul digital de vaccinare este Bulgaria. Liderul austriac a pledat pentru un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind „imunizaţi”, după ce au contractat Covid-19.

În timp ce Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria susțin ideea unui pașaport de vaccinare, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19, mai ales că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar crea discriminări.

Presiunile pentru documentul digital au venit şi din partea Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA). Reprezentanţii acesteia au anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie.

Totodată, există neclarități – nu a fost stabilit încă dacă cei care s-au vaccinat cu două doze mai pot transmite coronavirusul şi infecta alte persoane. De asemenea, nu este clar ce se intampla cu cei care s-au vindecat de COVID-19, cât timp sunt imuni şi dacă ei ar trebui să obţină sau nu certificate.

Etichete: UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading