Cum va putea fi descărcat certificatul digital Covid și ce valabilitate are

by | 29 Jun 2021 | Sănătate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat duminică site-ul de unde va putea fi descărcat certificatul digital Covid, dar și alte modalități prin care românii vor putea avea acces la acest document. „Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de călătorie, cum îi mai spunem noi. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România”, a spus Baciu la Digi24.

Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS și va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro

”Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem”, a declarat Baciu.

Totodată, spune secretarul de stat, pentru persoanele care nu au acces la internet, cum s-a procedat și la programarea la vaccinare, va exista posibilitatea ca aceste certificate să poată fi descărcate fizic în două feluri: fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcției de sănătate publică din județul aferent.

”Ele vor putea ridica documentul și în format letric, pe hârtie, și va conține și codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei. „Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie”, a explicat Andrei Baciu.

Certificatul digital va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane – cele vaccinate împotriva COVID-19, cele care au trecut recent prin boală și cele care au un test PCR negativ – de pe platforma certificat-covid.gov.ro, dezvoltată de STS

Autenticitatea certificatului va fi garantată de un cod QR. Acest cod QR va putea fi scanat la punctul de trecere vamală, iar certificatul va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.

Pentru eliberarea certificatelor de testare va fi solicitată completarea pe portalul web certificat-covid.gov.ro a următoarelor seturi de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.

Certificatele sunt valabile după cum urmează:

  • Certificatele de testare 24 sau 72 de ore, în funcție de tipul de test
  • Certificatele de vindecare 180 de zile
  • Certificatele de vaccinare până la data de 30 iunie 2022

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading