Dacă vaccinurile actuale nu functionează pentru Omicron atunci de ce se insistă cu administrarea lor?

by | 26 Jan 2022 | Sănătate

Trei noi variante, cu răspândire rapidă, ale virusului care provoacă COVID-19 pot evita anticorpii care acționează împotriva formei originale care a declanșat pandemia, arată o nouă cercetare.

Cu câteva excepții, indiferent dacă anticorpii au fost produși ca răspuns la vaccinare sau au fost anticorpi produși in urma infectarii, cercetătorii au descoperit că a fost nevoie de mai mulți anticorpi pentru a neutraliza noile variante.

Descoperirile reieșite din experimente de laborator, sugerează că vaccinurile COVID-19 dezvoltate până acum pot deveni mai puțin eficiente pe măsură ce noile variante devin dominante, așa cum experții presupun că se intampla. Cercetătorii au analizat variantele din Africa de Sud, Regatul Unit și Brazilia.

Suntem îngrijorați de faptul că oamenii despre care ne-am aștepta să aibă un nivel ridicat de anticorpi pentru au fost vaccinați împotriva Covid, ar putea să nu fie protejați împotriva noilor variante,

spune autorul principal Michael S. Diamond unul dintre cercetători, profesor de medicină la Universitatea Washington din St. Louis.

Există o mare variație în ceea ce privește cantitatea de anticorpi pe care o persoană o produce ca răspuns la vaccinare sau infecție naturală. Unii oameni produc niveluri foarte ridicate și probabil că ar fi încă protejați împotriva noilor variante. Dar alții, în special persoanele în vârstă și imunocompromise, s-ar putea să nu producă un nivel atât de mare de anticorpi. Dacă nivelul de anticorpi necesar pentru protecție ar trebui sa fie de zece ori mai mare, este posibil ca vaccinul să nu producă suficient. Îngrijorarea este că oamenii care au cel mai mult nevoie de protecție sunt cei mai puțin probabil să o aibă.

Virusul care provoacă COVID-19, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, folosește o proteină numită spike pentru a se prinde și a intra în interiorul celulelor. Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 generează cei mai mulți anticorpi de protecție împotriva proteinei spike. În consecință, proteina spike a devenit ținta principală pentru dezvoltatorii de medicamente și vaccinuri COVID-19. Trei vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgență în UE și SUA – produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson – au țintit proteina spike.

Virușii sunt mereu în mutație, dar timp de aproape un an, mutațiile care au apărut în SARS-CoV-2 nu au amenințat această strategie bazată pe proteina spike. Apoi în această iarnă, au fost detectate variante cu răspândire rapidă în Regatul Unit, Africa de Sud, Brazilia stârnind îngrijorare. Noile variante având mutații multiple ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor care vizează proteina spike. Cercetătorii au privit cu îngrijorătoare variantele noi: de B.1.1.7 (din Marea Britanie), B.1.135 (Africa de Sud) și B.1.1.248 cunoscută și ca P.1 (Brazilia).

Pentru a evalua dacă noile variante ar putea evita anticorpii făcuți pentru forma originală a virusului, Diamond și colegii săi, inclusiv Rita E. Chen, absolventă cu practică în laboratorul doctorului Diamond, au testat capacitatea anticorpilor de a neutraliza cele trei variante de virus în laborator.

Cercetătorii au testat variantele împotriva anticorpilor din sângele persoanelor care s-au vindecat de infecția cu SARS-CoV-2 sau au primit vaccinul Pfizer. Ei au testat, de asemenea, anticorpii din în sângele șoarecilor, hamsterilor și maimuțelor care au primit un vaccin COVID-19. Varianta B.1.1.7 (Marea Britanie) ar putea fi neutralizată cu nivelul similar de anticorpi ca cel necesar pentru a neutraliza virusul original. Dar celelalte două variante au necesitat de la 3,5 până la 10 ori mai mulți anticorpi pentru neutralizare.

Apoi au testat anticorpi monoclonali: replici produse în masă ale anticorpilor individuali care sunt excepțional de buni la neutralizarea virusului original. Când cercetătorii au administrat anticorpi monoclonali noilor variante virale, rezultatele au variat de la eficient la complet ineficient.

Nu știm încă exact care vor fi consecințele acestor noi variante”, spune Diamond. „Anticorpii nu sunt singura măsură de protecție; alte elemente ale sistemului imunitar pot fi capabile să compenseze rezistența crescută la anticorpi. Acest lucru va fi determinat în timp, din punct de vedere epidemiologic, pe măsură ce vedem ce se întâmplă și pe măsură ce aceste variante se răspândesc. Vom vedea reinfecții? Vom vedea că vaccinurile își vor pierde eficacitatea și va apărea rezistența la medicamente? Sper ca nu. Dar este clar că va trebui să analizăm continuu anticorpii pentru a ne asigura că aceștia continuă să funcționeze pe măsură ce apar și se răspândesc noi variante și eventual să ne adaptăm strategiile de vaccinare și de tratament cu anticorpi.

Etichete: COVID-19

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading