Conform datelor disponibile în sistemul EudraVigilance, gestionat de Agenția Europeană a Medicamentului, pentru înregistrarea efectelor adverse ale medicamentelor autorizate pe teritoriul Uniunii Europene, până în prezent au fost raportate 1.115.895 de efecte adverse asociate cu vaccinurile covid. Trebuie menționat faptul că pentru aceeași persoană în sistemul EudraVigilance pot fi înregistrate mai multe efecte secundare, ceea ce înseamnă că numărul total de efecte adverse provocate de vaccinurile covid este maimare decât numărul persoanelor afectate.
Distribuția pe fiecare tip de vaccin a acestor efecte adverse este următoarea:
- Pfizer: 531.800
- Moderna: 146.031
- Astrazeneca: 402.989
- Janssen: 35.075
Dintre toate cele peste 1,1 milioane de efecte adverse raportate, aproape jumătate, respectiv 479.780 s-au manifestat în forme severe, după cum urmează:
- Pfizer: 203.149
- Moderna: 64.927
- Astrazeneca: 199.837
- Janssen: 11.867
Atât în cazul efectelor secundare în general, cât și în cazul celor grave, cele mai multe înregistrări au vizat afecțiuni generale legate de modul de administrare a vaccinului, urmate de afecțiunile sistemului nervos și ale sistemului muscular. Alte afecțiuni mai frecvente au vizat sistemul gastrointestinal, sistemul respirator, afecțiuni ale pielii, afecțiuni ale sistemului sangvin și limfatic.
Până pe data de 8 septembrie 2021, în sistemul EMA au fost raportate 5.781 de decese asociate vaccinurilor COVID, după cum urmează:
- 4.198 de decese pentru vaccinul Pfizer
- 1.053 de decese pentru vaccinul Astrazeneca
- 392 de decese pentru vaccinul Moderna
- 138 de decese pentru vaccinul Janssen
Plecând de la aceste date, euro-deputata franceză Virginie Joron, din Grupul parlmentar Identitate și Democrație a inițiat o propunere de rezoluție a Parlamentului European pentru constituirea unui Fond european de despăgubire a victimelor vaccinurilor împotriva COVID-19, având în vedere că producătorii vaccinurilor au fost absolviți de orice daune ce ar putea fi provocate de aceste produse.
Referitor la nivelul de raportare, trebuie observt un grad mare de inconsistență la nivelul statelor din Spațiul Economic European (EEA). Sunt patru state, respectiv Olanda, Italia, Franța și Germania care au raportat un număr de efecte adverse aproape dublu față de toate celelalte state EEA. În condițiile în care observăm că state precum Marea Britanie sau Polonia raporteaza semnificativ mai puține cazuri decât Olanda, deși au o populație de câteva ori mai mare, este clar că nivelul de raportare este inconsistent între statele EEA, ceea ce indica o subraportare masivă a efectelor adverse, la foarte multe state.
În Statele Unite, sistemul VAERS, în care sunt raportate efectele adverse ale vaccinurilor de orice fel, sublinia că nivel de raportare este de sub 1% din numărul real de efecte adverse, indiferent de vaccin – nu doar pentru cele covid, ci pentru toate celelalte vaccinuri.