Experimentul lui Bill Gates este extins: miliarde de țânțari modificați genetic sunt eliberați în natură

by | 6 Apr 2022 | Sănătate

Cu ani în urmă, Fundația Bill și Melinda Gates a identificat un inamic major în Florida: ciuma febrei galbene, transmisă de țânțarii de febră galbenă. De aceea au fost finanțate experimentele companiei Oxitec, care lucrează la biotehnologia necesară.

Scopul eradicării acestor țânțari va fi atins prin eliberarea a două miliarde de țânțari modificați genetic care au o proprietate specială. Ei pot – se presupune – să producă numai descendenți masculi care sunt viabili. Femelele ar muri înainte de a ajunge la maturitatea sexuală.

Acest lucru ar trebui să minimizeze sau să elimine populația de țânțari pe termen lung – în măsura în care este planul. Scopul este nu numai de a limita răspândirea febrei galbene, ci și a malariei, zika, dengue și chikungunya. De altfel, toți acești agenți patogeni sunt cercetați la nivel mondial în biolaboratoare finanțate de SUA.

Riscuri enorme, imprevizibile

Riscurile încercării sunt gigantice. Țânțarii sunt relativ jos in lantul trofic si multe alte animale depind de ei pentru a se putea hrăni suficient. Dacă planul funcționează, sunt de imaginat diferite consecințe. Pe de o parte, s-ar putea produce dispariția necontrolată a multor alte specii de animale, pe de altă parte, ar fi posibil ca și alte insecte să ocupe în timp nișa liberă. Dar acestea sunt variantele mai inofensive.

Dezinformarea pe care o operează unele mass-media americane în această chestiune este incitantă. Publicul este făcut să creadă că este vorba despre eliberarea de țânțari sterili – ceea ce, după un studiu amplu al situației, este pur și simplu greșit.

Este complet neclar dacă ADN-ul modificat al țânțarilor rămâne de fapt doar în propria lor specie sau și în cea a animalelor care se hrănesc cu ei. De asemenea, nu este clar dacă se va dezvolta rezistență sau dacă țânțarii care trăiesc în sălbăticie vor observa oricum diferența și vor refuza să se împerecheze.

Preocupările sunt pur și simplu ignorate

Rezistența locală din SUA se opune proiectului dar pare că nu contează. Nici măcar nu s-a dovedit că țânțarul specific transmite bolile pe care proiectul promite să le rezolve. Cel puțin așa susține Dana Perls, managerul unui ONG numit Friends of the Earth. Perls afirmă că până în prezent nu au existat rezultate din studiile de anul trecut care au trecut printr-un proces științific de evaluare. Ea a numit planurile „distructive” și „dăunătoare sănătății publice”.

Odată eliberate, insectele sunt de neoprit

Ceea ce Perls afirmă cu certitudine este că, odată ce aceste animale sunt eliberate, nu pot fi recuperate din mediu. Acest lucru este similar substanțelor ARNm experimentale care nu mai pot fi îndepărtate de la persoanele în care sunt injectate. În ambele cazuri, Bill Gates ne arata drumul. Către ce, ne întrebăm.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading