FDA adaugă riscul de sângerare la efectele adverse ale vaccinului Johnson & Johnson

by | 12 Jan 2022 | Sănătate

Oficialii Administrației pentru Alimente și Medicamente au adăugat marți un risc de sângerare la fișele informative pentru vaccinul Johnson & Johnson COVID-19.

Furnizorilor de asistență medicală care administrează vaccinul li se spune acum că există un semnal de alarmă pentru trombocitopenia imună, o tulburare care decurge din nivelurile scăzute de trombocite care pot provoca sângerare excesivă.

Rapoartele privind evenimentele adverse în urma utilizării vaccinului Janssen COVID-19 sub autorizație de utilizare de urgență sugerează un risc crescut de trombocitopenie imună (ITP) în timpul celor 42 de zile de la vaccinare, le spune autoritatea de reglementare administratorilor (pdf).

„Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte scăzute”, se spune în fișa (pdf) pentru beneficiari și îngrijitori.

Persoanele care au fost diagnosticate cu ITP înainte ar trebui să discute cu furnizorul lor de asistență medicală despre riscul afecțiunii ca urmare a vaccinării și despre necesitatea potențială de a monitoriza trombocitele dacă avansează cu vaccinarea.

Janssen este o subsidiară a Johnson & Johnson (J&J).

Sistemul de raportare a evenimentelor adverse la vaccin, la care oamenii depun rapoarte despre evenimentele adverse post-vaccinare, nu a funcționat miercuri.

Când apare ITP, sângele nu se coagulează așa cum ar trebui, potrivit National Institutes of Health. Afecțiunea se datorează unui număr scăzut de trombocite sau trombocite. Persoanele cu afecțiune pot prezenta sângerări; semnele afecțiunii includ puncte roșii sau violete pe piele, sângerări nazale și sângerări menstruale abundente.

Agenția Europeană pentru Medicamente a adăugat informații despre riscul de ITP în urma vaccinului lui J&J anul trecut.

Administratorii și beneficiarii vaccinului J&J din Statele Unite au fost deja avertizați că unii oameni care au primit vaccinul au fost diagnosticați cu tromboză cu sindrom de trombocitopenie sau niveluri scăzute de trombocite combinate cu coagularea sângelui.

Deși afecțiunea a fost rareori raportată după vaccinare, autoritățile sanitare din SUA au declarat luna trecută că celelalte vaccinuri COVID-19 autorizate sau aprobate în țară sunt „preferate” din cauza îngrijorării cu privire la sindrom.

Doar trei vaccinuri au fost autorizate de autoritățile de reglementare din SUA. Celelalte două, unul de la Moderna și unul de la Pfizer și BioNTech, au fost create folosind tehnologia ARN mesager. Vaccinul J&J utilizează un vector adenovirus.

Totuși, persoanele care „nu pot sau nu doresc” să primească vaccinurile Moderna și Pfizer ar trebui să fie vaccinate cu J&J, a spus directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dr. Rochelle Walensky.

Până acum, doar 17,8 milioane de doze J&J au fost administrate în Statele Unite, față de aproape 200 de milioane de la Moderna și peste 300 de milioane de la Pfizer.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading