FDA revocă autorizația pentru vaccinul Johnson & Johnson Covid-19 pe fondul preocupărilor legate de siguranță

by | 6 Jun 2023 | Sănătate

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a retras pe 1 Iunie autorizația de urgență pentru vaccinul Johnson & Johnson Covid-19. Această decizie a venit după ce s-a descoperit ca poate provoca tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS), o afecțiune periculoasă care implică coagularea sângelui și un număr scăzut de trombocite.

Pe măsură ce vaccinurile s-au dovedit din ce în ce mai mult a fi incapabile să protejeze împotriva infecțiilor și a bolilor severe, companiile au actualizat compoziția pentru a încerca să recupereze o parte din eficacitate. Dar Janssen a ales să nu facă acest lucru, poate pentru că oficialii americani au limitat disponibilitatea vaccinului în 2022, după ce au stabilit ca provoacă TTS.

“Janssen a informat FDA că ultimele loturi de vaccin Janssen COVID-19 achiziționate de guvernul Statelor Unite au expirat, că nu există nicio cerere pentru noi loturi de vaccin Johnson & Johnson în Statele Unite și că Janssen Biotech, Inc nu intenționează să actualizeze compoziția tulpinii acestui vaccin pentru a aborda variantele emergente”, a transmis Dr. Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare Biologică al FDA.

Guvernul SUA acceptase inițial să achiziționeze 100 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson pentru peste 1 miliard de dolari în 2020. Cu toate acestea, întârzierile în producție și riscul de TTS au dus la livrarea de doze mai puține.

Autorizațiile de urgență au fost activate de secretarul pentru sănătate, Alex Azar, la începutul anului 2020, care a invocat Legea privind pregătirea pentru situații de urgență din cauza pandemiei COVID-19. Declarația însemna că producătorii de vaccinuri erau în mare măsură protejați de răspundere și că autoritățile de reglementare ar putea autoriza vaccinuri dacă, pe baza dovezilor științifice, ar fi „rezonabil să credem” că vaccinul „poate fi eficient” în prevenirea sau tratarea COVID-19.

Vaccinurile Moderna, Pfizer și Novavax rămân disponibile în SUA sub autorizație de urgență, actuala legislație fiind actualizată de secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane, Xavier Becerra, pe 11 mai și va extinde protecția răspunderii producătorilor, distribuitorilor și administratorilor de vaccinuri autorizate pentru situații de urgență.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading