FDA și CDC din SUA investighează legătura vaccinului bivalent Pfizer cu accidentul vascular cerebral

by | 18 Jan 2023 | Sănătate

Preocupările privind sănătatea cresc pe măsură ce rapoartele arată că persoanele cu vârsta peste 65 de ani au mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral ischemic la 21 de zile după ce au primit vaccinul bivalent Pfizer/BioNTech.

Un sistem de monitorizare a siguranței a semnalat că vaccinul COVID-19 actualizat al producătorului american de medicamente Pfizer și al partenerului german BioNTech ar putea fi legat de un tip de accident vascular cerebral la adulții în vârstă, potrivit datelor preliminare analizate de autoritățile sanitare din SUA, conform Reuters.

Care sunt posibilele consecințe asupra sănătății ale vaccinurilor?

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) au transmis că o bază de date de vaccinuri CDC a descoperit o posibilă problemă de siguranță în care persoanele de 65 de ani și peste au mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral ischemic în 21 de zile. după primirea vaccinului bivalent actualizat Pfizer/BioNTech, comparativ cu zilele 22-44.

Un accident vascular cerebral ischemic, cunoscut și sub numele de ischemie cerebrală, este cauzat de blocajele arterelor care transportă sânge la creier.

FDA și CDC au spus că alte studii mari, sistemul CDC de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului, bazele de date ale altor țări și bazele de date ale Pfizer-BioNTech nu au semnalat această problemă de siguranță, adăugând că necesită mai multe investigații.

„Deși totalitatea datelor sugerează în prezent că este foarte puțin probabil ca semnalul din VSD (Vaccine Safety Datalink) să reprezinte un adevărat risc clinic, credem că este important să împărtășim aceste informații cu publicul”, conform declarațiilor autoritățile sanitare.

Pfizer și BioNTech au transmis într-o declarație că au fost informați cu privire la rapoarte limitate de accidente vasculare cerebrale ischemice la persoanele de 65 de ani și peste, după vaccinarea cu vaccinul lor actualizat.

„Nici Pfizer și BioNTech, nici CDC sau FDA nu au observat rezultate similare în numeroase alte sisteme de monitorizare din SUA și la nivel global și nu există dovezi care să concluzioneze că accidentul vascular cerebral ischemic este asociat cu utilizarea vaccinurilor COVID-19 ale companiilor”, au declarat companiile Pfizer și BioNTech.

Această problemă de siguranță nu a fost identificată cu vaccinarea bivalentă de la Moderna și atât CDC, cât și FDA continuă să o recomande tuturor persoanelor în vârstă de 6 ani.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading