Imunitatea naturală superioară vaccinării împotriva variantei Delta: Studiu CDC

by | 23 Jan 2022 | Sănătate

Protecția naturală împotriva infecției cu COVID-19 a fost mai bună decât protecția oferită de vaccinuri împotriva variantei Delta, potrivit unui nou studiu publicat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cercetătorii au analizat dosarele de sănătate din California și New York care au fost introduse între 30 mai și 20 noiembrie 2021. Ei au împărțit pacienții cu COVID-19 în patru grupuri:

  1. nevaccinați fără diagnostic anterior de COVID-19,
  2. nevaccinați cu o infecție anterioară cu COVID-19,
  3. vaccinat fără infecție anterioară cu COVID-19 și
  4. vaccinat cu infecție anterioară cu COVID-19.

Constatări:

  • Potrivit studiului  cei care nu au primit un vaccin împotriva COVID-19, dar care au fost infectați anterior cu această boală, au fost mult mai puțin probabil să fie testați pozitiv pentru COVID-19 în comparație cu persoanele vaccinate care nu au făcut COVID-19.
  • Persoanele care nu au primit un vaccin, dar au avut o infecție anterioară, cunoscută și sub numele de imunitate naturală, au fost, de asemenea, mai puțin probabil să ajungă într-un spital decât cei vaccinați fără imunitate naturală, potrivit înregistrărilor de spitalizare din California.
  • Studiul a constatat că persoanele nevaccinate fără infecție anterioară au fost de departe cele mai predispuse să contracteze COVID-19 și să necesite îngrijiri spitalicești.

Deoarece perioada studiată a fost până la sfârșitul lunii noiembrie, sunt necesare mai multe cercetări pentru a examina dacă vaccinarea și infecția anterioară protejează și împotriva variantei virusului Omicron, care a devenit dominantă în Statele Unite luna trecută, au spus cercetătorii.

„Aceste rezultate sugerează că vaccinarea protejează împotriva COVID-19 și a spitalizării asociate și că supraviețuirea unei infecții anterioare protejează împotriva unei reinfecții. Foarte important, protecția derivată din infecție a fost mai mare după ce varianta Delta foarte transmisibilă a devenit predominantă, coincizând cu scăderea timpurie a imunității induse de vaccin la multe persoane”, au scris cercetătorii, inclusiv Tomás Leon de la Departamentul de Sănătate Publică din California.

De asemenea, ei au încurajat oamenii să se vaccineze chiar dacă au imunitate naturală, subliniind constatarea că cei vaccinați cu infecție anterioară sunt cei mai protejați împotriva infecției și spitalizării, potrivit dosarelor de sănătate.

„Vaccinarea este o cale mult, mult, mai sigură către imunitate decât infectarea, dar la o persoană altfel sănătoasă, care și-a revenit, ar trebui să aibă încredere că [au] protecție împotriva bolilor severe, a spitalizării și a morții”, a adăugat el.

Raportul privind morbiditatea și mortalitatea este o publicație săptămânală a CDC. Cele mai multe studii nu sunt revizuite de colegi, dar articolele sunt revizuite de oficialii CDC înainte de a fi publicate, iar conținutul, până la data publicării, „constituie vocea oficială” a CDC, a spus agenția (pdf).

Etichete: COVID-19 | studiu

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading