Obezitatea, hipertensiunea și fumatul reduc cantitatea de anticorpi produsă de vaccin împotriva SARS-CoV-2

by | 21 Apr 2021 | Sănătate

Într-un studiu recent postat pe medRxiv, un grup de cercetare din Italia a demonstrat că răspunsul de producere de anticorpi  poate fi scăzut la subiecții cu anumiți factori de risc la scurt timp după a doua doză de vaccin mRNA împotriva sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS -CoV-2).

Printre factorii de risc majori pentru boala coronavirus complicată (COVID-19) cauzată de SARS-CoV-2, adipozitatea și excesul de grăsime viscerală (obezitatea) sunt cu siguranță cei care pun în pericol persoanele infectate. Alte aspecte importante sunt diabetul, hipertensiunea arterială (hipertensiune arterială), bolile pulmonare cronice și fumatul.

Există, de asemenea, probleme legate de corelația protecției imune la persoanele cu riscurile menționate mai sus, în special obezitatea centrală. Astfel, chiar înainte ca vaccinurile să fie pe piață, existau îngrijorări serioase că prezența acestor factori ar putea duce la o protecție mai mică.

Un studiu recent a analizat influența factorilor de risc asupra producerii de anticoprpi după vaccinare

Un studiu recent a arătat că un indice de masă corporală (IMC) mai mare este asociat cu răspunsuri serologice mai mici după vaccinul COVID-19 la lucrătorii din domeniul sănătății italieni. De asemenea, hipertensiunea și răspunsul inadecvat la vaccinuri pot avea rădăcini în sistemul imunitar disfuncțional, cel puțin conform unor dovezi recente ale cercetărilor.

Pentru a explora mai în profunzime variabilele asociate cu răspunsul serologic după vaccinul Pfizer / BioNTech COVID-19 mRNA, un grup de cercetare condus de Dr. Mikiko Watanabe de la Universitatea Sapienza din Roma din Italia a efectuat un studiu observațional complet, unic.

În acest studiu, un total de 86 de lucrători din domeniul sănătății care au fost vaccinați împotriva COVID-19 au fost înrolați în ianuarie și februarie 2021. Toți subiecții au primit două inoculații de vaccin ARNm COVID-19 (Pfizer / BioNTech) la trei săptămâni distanță.

În consecință, s-au prelevat probe de sânge pentru analiză înainte de prima lovitură și una până la patru săptămâni după a doua lovitură. Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 au fost măsurați utilizând un test de electrochiluminiscență sandwich comercial.

Producția scăzută de anticorpi

Acest studiu a arătat că pacienții cu obezitate centrală aveau titruri mai mici de anticorpi SARS-CoV-2 în comparație cu cei fără obezitate centrală; în plus, fumătorii au prezentat un răspuns imun scăzut în comparație cu nefumătorii, ceea ce a fost, de asemenea, cazul la compararea indivizilor cu tensiune arterială crescută sau lipide cu cei cu niveluri normale.

O analiză detaliată a arătat, de asemenea, că circumferința mai mare a taliei, fumatul, creșterea tensiunii arteriale și timpul mai lung de la a doua doză de vaccin au fost legate de titruri mai mici de anticorpi – Independent de indicele de masă corporală, sex și / sau vârstă.

Schimbarea programului optim de vaccinare?

Deși în prezent este imposibil să se evalueze dacă o cantitate mai mică de anticorpi SARS-CoV-2 duce la o probabilitate mai mare de a dezvolta COVID-19, experiența anterioară ne învață că acest lucru poate fi cazul; prin urmare, toți factorii de mai sus legați de un răspuns imun scăzut justifică un control mai aprofundat.

Aceasta înseamnă că fumătorii și persoanele cu obezitate centrală și / sau hipertensiune ar putea beneficia de scheme de vaccinare diferite, motiv pentru care ar trebui efectuate cercetări suplimentare privind ajustările programului.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading