Olanda are cel mai mare număr de noi infecții (110.000) de la începutul pandemiei

by | 24 Nov 2021 | Sănătate

În Olanda numărul de persoane infectate nu a fost niciodată mai rău, scrie Dutch News. Toate acestea într-o țară în care 84,7% dintre persoanele cu vârsta peste 18 ani sunt complet vaccinate și mulți nu cu mult timp în urmă. De ce se întâmplă acest lucru?

În total, 23.680 de cazuri au fost raportate joi 18 noiembrie 2021, a patra zi consecutiv cu număr record de cazuri, după o săptămână care a doborât și recordul pentru cel mai mare număr de noi infecții (110.000) de la începutul pandemiei.

O creștere de 44% față de săptămâna anterioară. Toate acestea într-o țară în care 84,7% dintre persoanele cu vârsta peste 18 ani sunt complet vaccinate și mulți nu cu mult timp în urmă. Cum se poate întâmpla asta?

Vaccinurile funcționează, mai ales când vine vorba de prevenirea bolilor severe provocate de Covid-19. Cele mai recente date arată că vaccinările sunt eficiente în proporție de 94% în prevenirea internărilor în spital și de 97% împotriva internării în ATI. Șansele ca o persoană nevaccinată să ajungă în spital sunt de 17 ori mai mari decât pentru una vaccinată, iar persoanele nevaccinate au șanse de 33 de ori mai mari să ajungă în secțiile de terapie intensivă decât colegii lor vaccinați.

Dar vaccinurile nu sunt perfecte, iar eficacitatea lor scade în timp.

Oamenii vaccinați se îmbolnăvesc, într-adevăr, și încă pot răspândi virusul. Deși șansele lor de a ajunge în spital sunt mai reduse, numărul lor crește. În septembrie, 73% dintre pacienții spitalului Covid nu au fost (sau au fost doar parțial) vaccinați, comparativ cu 27% dintre persoanele vaccinate. Până în octombrie, 44% dintre pacienții din spital erau vaccinați, iar procentul de persoane vaccinate în ATI aproape s-a dublat, la 30%. Dar, deoarece numărul persoanelor vaccinate depășește cu mult numărul celor nevaccinați, cei care ajung în spital provin dintr-un grup mai mare, ceea ce înseamnă că riscul lor este proporțional mai mic.

Anke Huckriede, profesor de vaccinologie la Universitatea din Groningen, spune că acest lucru se datorează faptului că actualele vaccinuri – administrate intramuscular – nu oferă protecție în tractul respirator superior, unde virusul pătrunde în corpul nostru. Sunt bune, totuși, la protejarea plămânilor și a altor organe vitale, motiv pentru care oamenii nu se îmbolnăvesc la fel.

Unii ar fi tentați să dea vina pe anti-vaxxeri pentru creșterea cazurilor de Covid. „Dar asta e prea simplu”, spune Van den Putte. Și geografia Olandei poate avea o legătură. „Suntem o țară mică, dens populată”, spune Rosendaal. — ”Epidemiilor de genul ăsta le place acest lucru”. „Nici nu știm de unde vin infecțiile”, spune Huckriede. „Dacă cineva este bolnav într-o gospodărie, sunt șanse mari ca un membru al familiei să se infecteze în acest fel. Dar atunci când industria de catering spune că doar aproximativ 3% dintre infecții provin de la cafenele și alte asemenea localuri este în mod clar o estimare nerealist de scăzută. Pur și simplu nu știm”.

Etichete: Olanda

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading