OMS solicită acțiuni „urgente” în Europa împotriva variolei maimuței

by | 4 Jul 2022 | Sănătate

Organizația Mondială a Sănătății a cerut vineri măsuri „urgente” pentru a preveni răspândirea variolei maimuței în Europa, menționând că s-au triplat cazurile în regiune în ultimele două săptămâni.

„Astăzi, îmi intensific apelul către guverne și societatea civilă să intensifice eforturile… pentru a preveni instalarea variolei maimuței într-o zonă geografică în creștere”, a spus directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Henri Kluge.

„Acțiunea urgentă și coordonată este imperativă dacă vrem să inversăm direcția în cursa de a preveni răspândirea acestei boli.”

De la începutul lunii mai, a fost detectată o creștere a cazurilor de variola maimuțelor în afara țărilor din Africa de Vest și Centrală, unde boala virală este endemică.

Nouăzeci la sută din toate cazurile confirmate de laborator înregistrate la nivel mondial – 4.500 de infecții – sunt în Europa, a spus Kluge.

Treizeci și una de țări și zone au raportat acum infecții.

Kluge a spus că Europa rămâne în centrul focarului în expansiune și riscul rămâne ridicat.

OMS nu crede că focarul reprezintă în prezent o urgență de sănătate publică de interes internațional, dar își va revizui poziția în curând, a spus el.

Cele mai multe infecții cu variola maimuțelor au fost observate până acum la bărbații homosexuali, în principal în zonele urbane, potrivit OMS.

Variola maimuței este legată de variola, care a ucis milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an înainte de a fi eradicată în 1980, dar are simptome mult mai puțin severe.

Boala începe cu febră și se dezvoltă rapid într-o erupție cutanată, cu formarea de cruste. Este de obicei ușoară și de obicei dispare spontan după două până la trei săptămâni.

Marea Britanie are cel mai mare număr de cazuri raportate până în prezent – ​​1.076 conform autorităților britanice – înaintea Germaniei (838), Spaniei (736), Portugaliei (365) și Franței (350), potrivit datelor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Vineri, laboratorul danez Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuței, a anunțat o nouă expediere de 2,5 milioane de doze către Statele Unite.

Autoritățile sanitare din SUA au anunțat marți că vor elibera imediat 56.000 de doze de vaccin antivariola maimuței – de cinci ori numărul distribuit până acum – în zonele cu transmitere ridicată, ca parte a unei strategii de imunizare a țării.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat marți că a început revizuirea unui vaccin împotriva variolei pentru a extinde utilizarea acestuia împotriva variolei maimuței.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading