Pfizer-BioNTech și Moderna admit că actualele vaccinuri covid nu sunt adecvate pentru tulpina Omicron

by | 30 Dec 2021 | Sănătate

Principalii doi furnizori de vaccinuri covid, Pfizer-BioNTech și Moderna, admit că dozele pe care le furnizează în prezent peste tot în lume nu sunt adecvate tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Pfizer și BioNTech au anunțat oficial că vaccinul adaptat pentru noua tulpină va fi disponibil abia din primăvara anului viitor.

Companiile vor continua să avanseze în dezvoltarea unui vaccin specific pentru Omicron și se așteaptă ca acesta să fie disponibil până în martie, în cazul în care este necesară o adaptare pentru a crește în continuare nivelul și durata protecției – fără a fi afectată capacitatea celor două companii de a produce patru miliarde de doze în 2022”, se precizează pe site-ul companiei Pfizer.

Un anunț similar a fost făcut și de compania Moderna, care consideră că o varianta a vaccinului adaptată pentru tulpina Omicron nu va putea fi disponbilă înainte de luna martie 2022:

Doza booster specifică Omicron, nu poate fi, în mod realist, disponibilă înainte de martie și mai probabil în al doilea trimestru”, a declarat președintele companiei Moderna, Stephen Hoge.

După o logică simplă, dacă variantele adecvate tulpinii Omicron vor fi gata cândva în viitor, rezultă că vaccinurile disponibile în prezent nu sunt adecvate acestei noi tulpini a virusului SARS-Cov-2, ceea ce este confirmat și de realitatea privind creșterea uriașă a infecțiilor noi în populațiile cu o rată foarte mare de vaccinare, precum Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, SUA, Danemarca, Belgia, Olanda, iar lista poate continua foarte mult…

Pe de altă parte, rămâne și întrebarea dacă durata relativ lungă pentru dezvoltare noului vaccin este determinată de unele constrângeri tehnologice sau mai degrabă de interesul legitim al producătorilor de a-și vinde stocurile deja existente, care au fost concepute pentru tulpina Alfa a virusului SARS-CoV-2.

Etichete: Moderna | Pfizer

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading