Multe companii se laudă că produsele lor folosesc componente de plastic reciclat, inclusiv cele care comercializează băuturi răcoritoare sau bunuri alimentare. Cu toate acestea, The Guardian a analizat un studiu realizat la Universitatea Cambridge care relevă că lucrurile nu stau tocmai bine. Chiar dacă reciclarea poate fi benefică pentru mediu, cercetătorii avertizează că materialele plastice reciclate și refolosite care vin în contact cu alimentele sunt vectori de răspândire a substanțelor chimice îngrijorătoare. Acestea acumulează și eliberează sute de toxine periculoase precum stiren, benzen, bisfenol A (BPA), metale grele, formaldehidă și ftalați, conform unui studiu recent.
BPA a fost clasificat ca perturbator endocrin, ceea ce înseamnă că are un efect toxic asupra capacității noastre de reproducere.
Plasticul reciclat – un pericol pentru sănătate
Studiul a evaluat sute de publicații științifice privind plasticul și plasticul reciclat pentru a oferi o analiză sistematică, prima de acest fel, a substanțelor chimice care intră în contact cu alimentele în ambalajele, ustensilele, farfuriile și alte articole alimentare și a ceea ce se știe despre modul în care substanțele contaminează alimentele. Autorii studiului au scris că substanțele chimice periculoase se pot acumula în materialele reciclate și apoi pot migra în produsele alimentare, ducând la o expunere cronică a oamenilor.
Studiul vine în contextul unei dezbateri privind modul în care se poate reduce cantitatea de deșeuri de plastic care este produsă. Industria petrochimică, unele guverne și multe grupuri de mediu au făcut presiuni pentru îmbunătățirea posibilității de reciclare a plasticului. Cu toate acestea, studiul evidențiază faptul că îmbunătățirea modului de reciclare materialului vine cu riscuri. Autorii au identificat 853 de substanțe chimice utilizate în plasticul reciclat PET, iar multe dintre acestea au fost descoperite în ultimii doi ani.
Analiza a evidențiat, de asemenea, o reciclare ilicită larg răspândită, în care industria utilizează plastic de calitate nealimentară, fabricat cu substanțe ignifuge și alți compuși toxici în ambalajele alimentare reciclate. În ciuda reglementărilor stricte privind tipurile de plastic care pot fi utilizate pentru contactul cu alimentele, studiile au identificat produse electronice reciclate pe piețele din SUA, Coreea de Sud și Europa.
Consumatorii se pot proteja evitând plasticul pe cât posibil, mutând produsele alimentare din ambalajele de plastic în recipiente realizate din materiale mai sigure și mai ales să nu mai spele și să refolosească ambalajele. Însă, în cele din urmă, cel mai eficient remediu este eliminarea plasticului și utilizarea de către societate a unor materiale mai sigure. Potrivit autorilor studiului, o schimbare către materiale care pot fi reutilizate în siguranță datorită proprietăților lor materiale favorabile ar putea fi o opțiune promițătoare pentru a reduce impactul ambalajelor alimentare de unică folosință asupra mediului și al substanțelor chimice care migrează asupra sănătății umane.