Polonia, înfuriată de cererile revoltătoare ale gigantului farmaceutic Pfizer

by | 6 Jun 2023 | Sănătate

Gigantul farmaceutic Pfizer își face și mai mulți inamici, de data aceasta în Polonia, deoarece Varșovia refuză să semneze acordurile privind vaccinul COVID-19 negociate de Uniunea Europeană (UE) în numele țărilor membre.

UE și-a anunțat acordul cu Pfizer săptămâna trecută, gigantul farmaceutic cerând bani pentru dozele nelivrate – o parte a acordului pe care ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, l-a numit „revoltător”. Nu se spune public nici de câte doze am scăpat, nici ce sumă afost negociată.

„Condițiile negociate de Comisie în numele statelor membre cu Pfizer sunt absolut nesatisfăcătoare și nu ne vom alătura acordului”, a spus Niedzielski.

Națiunea est-europeană încearcă de ceva timp să-și renegocieze acordurile din epoca pandemiei, invocând costuri în creștere, doze nelivrate și lipsa de flexibilitate a furnizorilor. Gigantul farmaceutic pare să ridice din umeri la această problemă, bazându-se pe contractele sale anterioare, în special cu Comisia Europeană care a negociat cum a vrut, fără să întrebe țările membre și fără vreo responsabilitate pentru miliardele irosite pe vaccinuri pe care nu le vrea nimeni.

Presiunea, totuși, ar putea crește, Ungaria, România și Lituania fiind așteptate să se pronunțe în opoziție cu acordul UE cu Pfizer impus cetățenilor europeni.

La începutul acestui an, Parlamentul European a blocat măsurile de transparență care ar fi făcut mai multă lumină asupra relației dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Pfizer și lobbyiștii săi.

Conflictul dintre Polonia și Pfizer provine dintr-un contract pe care UE l-a semnat cu compania în mai 2021 pentru 900 de milioane de doze de vaccin ARNm dezvoltat cu BioNTech, cu opțiune pentru alte 900 de milioane de doze. Contractul a fost în valoare de 21,5 miliarde de euro, conform prețurilor vaccinurilor raportate de Financial Times.

Parchetul European investighează achiziționarea vaccinului anti COVID19 în UE

Polonia a invocat clauza de forță majoră din contract în aprilie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina și a provocat un aflux masiv de refugiați în Polonia. Polonia a susținut că nu mai are nevoie sau își permite să plătească pentru mai multe vaccinuri de la Pfizer, deoarece vaccinase deja cea mai mare parte a populației sale și trebuia să se ocupe de alte probleme urgente.

Cu toate acestea, un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters că Polonia nu are niciun „motiv coerent” pentru a pretinde forța majoră și că războiul din Ucraina nu a schimbat cu nimic nevoile de vaccinare ale Poloniei. Oficialul a mai spus că statele membre sunt legate de obligații contractuale, dar Bruxelles-ul încearcă să faciliteze o „soluție pragmatică”.

În mai 2023, Comisia Europeană și Pfizer au anunțat că au renegociat contractul, reducând cantitatea totală de doze și repartizând livrările pe patru ani. Cu toate acestea, Comisia nu a dezvăluit noul total sau prețul pe doză. De asemenea, a mai spus că plătește în plus pentru opțiunea de a cumpăra restul celor 450 de milioane de doze inițiale care erau datorate în 2023.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Polonia a declarat că Varșovia lucrează cu două firme de avocatură din Belgia pentru a rezolva disputa legală cu Pfizer. El a mai spus că alte patru țări din UE sunt interesate să flexibilizeze contractele și că discuțiile cu Moderna au fost „foarte bune”.

Etichete: hoție | Pfizer | Polonia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading