România: Certificatul verde, obligatoriu în Sănătate; teste plătite de angajați; refuzul duce la concediere

by | 28 Sep 2021 | Sănătate

Personalul medical nevaccinat împotriva COVID-19 din spitale, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerului de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, ar urma să fie obligat să se testeze pe cheltuiala proprie, prevede un proiect de lege publicat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Concret, toți acești angajați trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19 – care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor. Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile.

În instituțiile unde aceste prevederi nu sunt respectate, conducerea va fi amendată, mai prevede proiectul de lege publicat astăzi în transparență decizională.

“Pentru a proteja pacienții (beneficiarii serviciilor medicale) de riscul de infectare cu SARS-CoV 2 și pentru a menține starea de sănătate a personalului medical și funcționarea la parametri adecvați a sistemului de sănătate, este necesar să fie adoptate cele mai potrivite măsuri pentru asigurarea unui mediu sigur în unitățile sanitare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De fapt legea prevede ca suspendarea s fie urmat de concediere:

  • (2) În situația prevăzută la alin. (1), contractele în baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private se suspendă de drept, pe o perioadă de 30 de zile.
  • (4) În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept.
  • (5) În situația în care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.

Reamintim că certificatul verde a fost introdus în Europa cu singurul scop de a înlesni circulația cetățenulor între țări ale UE. Între timp a devenit o chestiune politică iar scopul inițial nu a mai contat.

De asemenea, s-a demonstrat științific că vaccinații transmit virusul la fel de mult ca nevaccinații deci testarea ar trebui impusă tuturor pentru că nu se poate știi cine este purtător de virus.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading