Șeful strategiei pentru vaccinuri din Europa: boosterele repetate pot crea probleme cu răspunsul imunitar

by | 12 Jan 2022 | Sănătate

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană și-a exprimat îndoielile cu privire la faptul că o a doua doză de rapel din vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent ar fi o abordare durabilă pe termen lung.

Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinuri al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a declarat într-o conferință de presă:

Există o discuție de urgență cu privire la posibilitatea de a administra o a doua doză de rapel cu același vaccin utilizat în prezent. Datele nu au fost încă generate pentru a sprijini această abordare. Ne-am dori să vedem aceste date înainte de a putea face vreo recomandare, dar, în același timp, suntem mai degrabă îngrijorați de o strategie care [implică] vaccinări repetate pe termen scurt.

Preocupări cu privire la răspunsul imun

O vaccinare suplimentară de rapel „ar putea fi considerată ca parte a unui plan de urgență”, dar „vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu vor reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a spus el (VIDEO mai jos).

Când i s-a cerut să-și extindă declarațiile, Cavaleri a spus că pentru o abordare ipotetică de a da rapeluri frecvent, cum ar fi o dată la patru luni, „vom ajunge să avem probleme cu răspunsul imunitar, iar răspunsul imunitar ar putea ajunge să nu fie la fel de bun pe cât am face-o. așa cum ar fi, așa că ar trebui să avem grijă să nu supraîncărcăm sistemul imunitar cu imunizări repetate”.

Administrarea continuă de rapeluri poate duce, de asemenea, la oboseală în rândul populației, a spus el, adăugând că „va fi mult mai bine să începem să ne gândim la o administrare de rapeluri care să fie mai distanțată în timp”.

EMA comunică permanent cu dezvoltatorii de vaccinuri în cazul în care este nevoie de actualizarea vaccinurilor actuale, a spus Cavaleri, dar a remarcat că orice schimbare „ar trebui coordonată la nivel global”.

O strategie pentru „anticiparea următoarei mișcări”

Este important să existe o discuție bună cu privire la alegerea compoziției vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă după schimbarea virusului, ci să încercăm să anticipăm care ar putea fi următoarea mișcare și să încercăm. să vină cu o abordare care să fie potrivită pentru a preveni o variantă viitoare care, în orice caz, va apărea, a spus Cavaleri.

EMA a cerut miercuri o întâlnire cu autoritățile globale de reglementare, care va include oficiali ai Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Mâine vom analiza toate dovezile pe care le avem până acum cu vaccinul actual, deci măsura în care acestea oferă încă eficacitatea vaccinului și dacă într-adevăr ar trebui să ne gândim în continuare că administrarea unei injecții de rapel în acest moment este cea mai bună strategie, a spus Cavaleri.

El a adăugat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „va juca un rol esențial” în luarea deciziilor.

Etichete: vaccin

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading