Studiu: Cum se transmite virusul în rândul persoanelor vaccinate și nevaccinate

by | 22 Jan 2022 | Sănătate

Transmisibilitatea SARS-CoV-2 în rândul persoanelor complet vaccinate comparativ cu persoanele nevaccinate a fost analizată într-un studiu realizat de Dr. Carlos Franco-Paredes, de la Universitatea din Colorado, Divizia de Boli Infecțioase. Rezultatele au fost publicate în revista științifică The Lancet

Studiile de eficacitate a vaccinurilor au demonstrat în mod concludent beneficiul vaccinurilor COVID-19 în reducerea bolilor simptomatice și severe individuale, ducând la reducerea spitalizărilor și a internărilor la unitățile de terapie intensivă.

Cu toate acestea, impactul vaccinării asupra transmisibilității SARS-CoV-2 trebuie elucidat. Un studiu de cohortă prospectiv în Marea Britanie de Anika Singanayagam și colegii săi privind transmiterea comunitară a SARS-CoV-2 în rândul persoanelor nevaccinate și vaccinate oferă informații importante care trebuie luate în considerare în reevaluarea politicilor de vaccinare.

Acest studiu a concluzionat că impactul vaccinării asupra transmiterii comunitare a variantelor circulante ale SARS-CoV-2 nu pare să fie semnificativ mai mare decât în cazul persoanelor nevaccinate.

Rațiunea științifică pentru vaccinarea obligatorie în SUA se bazează pe premisa că vaccinarea previne transmiterea virusului către alte persoane, cu insinuarea că pandemia este doar a celor nevaccinați.

Cu toate acestea, s-a demonstrat că au existat infecții cu COVID-19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății (HCW) complet vaccinați din Israel, care la rândul lor pot transmite această infecție pacienților lor.  Aceasta arată că e necesară o reevaluare a politicilor de vaccinare obligatorie, care poate fi motiv pentru concedierea personalului medical nevaccinat din SUA.

Într-adevăr, există tot mai multe dovezi că titrurile virale de vârf în căile aeriene superioare ale plămânilor și virusul cultivabil induc transmisibilitatea SARS-CoV-2 în rândul persoanelor complet vaccinate. O investigație recentă a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a unui focar de COVID-19 dintr-o închisoare din Texas a arătat prezența, în cantități egale, a virusului în nazofaringele persoanelor vaccinate și nevaccinate.

În mod similar, cercetătorii din California nu au constatat diferențe majore între indivizii vaccinați și nevaccinați în ceea ce privește încărcările virale SARS-CoV-2 în nazofaringe, chiar și la cei cu infecție asimptomatică dovedită.

Toate acestea demonstrează că politicile actuale de vaccinare obligatorie ar putea trebui reconsiderate și că statutul de vaccinare nu ar trebui să înlocuiască practicile de atenuare precum purtarea măștilor, distanțarea fizică și investigațiile de urmărire a contactelor, chiar și în cadrul populațiilor foarte vaccinate.

Etichete: COVID-19 | studiu

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading