Studiu: varianta braziliană a coronavirusului este mai puțin rezistentă la vaccinuri decât se credea inițial

by | 19 Mar 2021 | Sănătate

Pe măsură ce țările din întreaga lume se grăbesc să vaccineze populația, au crescut îngrijorările cu privire la faptul că variantele mai transmisibile (braziliană, britanică, sud-africanaă) pot avea o rezistență mai mare la vaccinurile existente.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford a anunțat că vaccinurile AstraZeneca și Pfizer-BioNTech împotriva coronavirusului pot oferi mai multă protecție împotriva așa-numitei variante braziliene decât se credea inițial.

Studiul nu a fost încă evaluat de către alti cercetători și a fost realizat de universitatea implicată în dezvoltarea vaccinului AstraZeneca.

Cercetătorii au descoperit că vaccinurile oferă protecție împotriva variantei de coronavirus brazilian P1 care a devenit pentru prima dată dominantă în orașul amazonian Manaus, deoarece poate fi mai puțin rezistent la anticorpi.

“Aceste date sugerează că anticorpii naturali și induși de vaccin pot neutraliza în continuare aceste variante, dar la niveluri mai mici”, au spus cercetătorii într-o declarație, potrivit Sky News. “Foarte important, tulpina braziliană P1 poate fi mai puțin rezistentă la acești anticorpi decât s-a crezut prima dată.”

Studiul a folosit probe de sânge de la persoane care au anticorpi naturali după ce au fost infectați cu coronavirus, precum și de la cei care au primit vaccinurile Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca.

“Rezultatele sugerează că P1 [Brazilia] ar putea fi mai puțin rezistent la vaccin și la răspunsurile imune convalescente decât B1351 [Africa de Sud] și similar cu B117 [Marea Britanie]”, a declarat pentru Guardian profesorul Gavin Screaton, cercetător principal al studiului.

„Am constatat o reducere de aproape trei ori a nivelului de neutralizare a virusului de către anticorpii generați de vaccinurile AstraZeneca și Pfizer pentru variantele Marea Britanie și Brazilia în comparație cu tulpina inițială și o reducere de nouă ori și respectiv de 7,6 ori împotriva variantei din Africa de Sud ”, a spus Screaton.

La începutul acestei luni, cercetătorii de la Universitatea din Texas au realizat un  studiu din care a rezultat că vaccinul Pfizer-BioNTech este capabil să învingă varianta braziliană.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading