Studiu israelian demonstrează că vitamina D poate reduce agravarea COVID

by | 4 Feb 2022 | Sănătate

Oamenii de știință din Israel au strâns cele mai convingătoare dovezi de până acum că nivelurile crescute de vitamina D pot ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă riscul de îmbolnăvire gravă sau deces, anunță i24NEWS.

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee spun că vitamina D are un impact atât de puternic asupra severității bolii, încât pot prezice cum s-ar descurca oamenii dacă ar fi infectați pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D.

Lipsa vitaminei D crește semnificativ nivelurile de pericol, au concluzionat ei într-o nouă cercetare revizuită de colegi, publicată joi în jurnalul PLOS One.

Studiul se bazează pe cercetările efectuate în timpul primelor două valuri ale virusului din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, iar medicii au subliniat că suplimentele de vitamine nu au fost un substitut pentru vaccinuri, ci mai degrabă o modalitate de a împiedica scăderea nivelului de imunitate.

Deficitul de vitamina D este endemic în Orientul Mijlociu, inclusiv în Israel, unde aproape patru din cinci persoane au un nivel scăzut de vitamina D, conform unui studiu din 2011. Cu toate acestea, luând suplimente înainte de infecție, cercetătorii din noul studiu israelian au descoperit că pacienții ar putea evita cele mai grave efecte ale bolii.

„Ne-a părut remarcabil și izbitor să vedem diferența în șansele de a deveni un pacient sever atunci când aveți lipsă de vitamina D în comparație cu atunci când nu aveți”,

a spus dr. Amiel Dror, medic și bar la Galilee Medical Center. Cercetător Ilan care a făcut parte din echipa din spatele studiului.

El a menționat că studiul său a fost efectuat înainte de Omicron, dar a spus că coronavirusul nu se schimbă suficient de fundamental între variante pentru a anula eficacitatea vitaminei D.

„Ceea ce vedem când vitamina D ajută oamenii cu infecții cu COVID este un rezultat al eficienței sale în întărirea sistemului imunitar pentru a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator. Acest lucru este la fel de relevant pentru Omicron ca și pentru variantele anterioare.”

Autoritățile sanitare din Israel și din alte câteva țări au recomandat suplimente de vitamina D ca răspuns la pandemia de coronavirus, deși datele privind eficacitatea acestuia au fost rare până acum.

Ce arată datele

  • În iunie, cercetătorii au publicat descoperiri preliminare care arată că 26% dintre pacienții cu coronavirus au murit dacă aveau deficit de vitamina D imediat înainte de spitalizare, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D.
  • Ei au stabilit, de asemenea, că pacienții spitalizați care aveau deficiență de vitamina D erau de 14 ori mai probabil, în medie, să ajungă în stare severă sau critică decât alții.

În timp ce comunitatea științifică a recunoscut importanța rezultatelor, au apărut întrebări cu privire la dacă condițiile recente de sănătate ale pacienților ar fi putut denatura rezultatele.

Echipa lui Dror a aprofundat datele, examinând nivelul de vitamina D al fiecăruia dintre pacienții săi pe parcursul celor doi ani înainte de infectarea cu coronavirus. Ei au descoperit că corelația puternică dintre nivelurile suficiente de vitamina D și capacitatea de a lupta împotriva coronavirusului încă se menține, iar nivelul de pericol crescut din constatările lor preliminare a rămas aproape identică.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading